Ryanair niet in hoger beroep, sluiting basis Eindhoven Airport gaat gewoon door

updateDe Ierse prijsvechter Ryanair mag de basis op Eindhoven Airport niet sluiten. Dat heeft de rechter vandaag besloten in een kort geding. Ryanair gaat niet in hoger beroep en zet de plannen door. De basis in Eindhoven gaat volgende week gewoon dicht, stelt het bedrijf.  

De zaak was aangespannen door zestien Nederlandse piloten van Ryanair nadat de luchtvaartmaatschappij had aangekondigd de basis in Eindhoven per 5 november te sluiten. De piloten werden voor de keuze gesteld: op korte termijn verhuizen naar het buitenland of ontslag.

De vier vliegtuigen die op Eindhoven Airport zijn gestationeerd, zouden worden weggehaald. De meeste routes zouden blijven bestaan, de vluchten van en naar Eindhoven zouden dan vanuit het buitenland worden uitgevoerd. Door die plannen heeft de rechter nu een streep gezet. 

Volgens de rechter heeft de luchtvaartmaatschappij zijn bevoegdheid misbruikt door de sluiting van de basis aan te kondigen. De bedrijfseconomische redenen voor de sluiting zijn niet aangetoond. Volgens de kortgedingrechter heeft het er alle schijn van dat het besluit tot sluiting is genomen als sanctie voor twee stakingen.

Wraakactie 

Daarmee bevestigt de rechter de claim van piloten dat overplaatsen van de basis een ordinaire wraakactie is. Zij legden de afgelopen maanden herhaaldelijk het werk neer om betere werkomstandigheden af te dwingen. De piloten en het cabinepersoneel willen dat zij onder het Nederlandse arbeidsrecht gaan vallen. 

Na de eerste staking kregen de vliegers een brief dat de basis in Eindhoven sluit als er nog een keer zou worden gestaakt. Eind september volgde een nieuwe staking en enkele dagen laten kondigde de luchtvaartmaatschappij de sluiting van de basis aan, inclusief de overplaatsing van de piloten. Dit is nu van de baan. 

Volgens de rechter heeft Ryanair geen rekening gehouden met de ingrijpende gevolgen voor de piloten. Ze mogen niet worden overgeplaatst, moeten worden doorbetaald en de luchtvaartmaatschappij moet zorgen dat ze genoeg vlieguren kunnen maken.

Arbeidsrecht

RyanAir liet direct na de uitspraak weten in hoger beroep te gaan, maar trok dat voornemen snel daarna al weer in. ,,Wij verwelkomen de uitspraak van de rechter die het mogelijk maakt de sluiting op 5 november zoals gepland voort te zetten,” stelde de budgetmaatschappij.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) roept ondertussen Ryanair op zich aan het landelijke arbeidsrecht te houden. Hij wil dat de prijsvechter binnen enkele weken een akkoord sluit met de vakbonden, gezien de aanhoudende conflicten met het personeel.

Koolmees voert samen met een paar Europese collega’s de druk op. De bewindslieden stuurden gezamenlijk een brief naar het hoofdkantoor van het winstgevende Ryanair in Ierland. Succes brengt verantwoordelijkheid met zich mee, stellen ze.

De ministers verwijzen naar de contacten van de maatschappij met de Europese Commissie, waarbij Brussel er steeds op aandringt arbeidswetten zo snel mogelijk na te leven. Koolmees benadrukt dat er anders bijvoorbeeld juridische stappen tegen Ryanair kunnen volgen.

De vakbond FNV Luchtvaart is blij met de brief: ,,Onze strijd voor en met de cabinemedewerkers van Ryanair begint zijn vruchten af te werpen.”

Volledig scherm
© REUTERS