Ryanair ontslaat deel cabinemedewerkers Eindhoven

update/videoDe Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft zestien van de 98 cabinemedewerkers die vanaf luchthaven Eindhoven Airport werkten, ontslagen.  Ruim dertig medewerkers hebben onder protest ingestemd met een ‘vrijwillige’ overplaatsing en nog eens zestien medewerkers hebben zelf aangegeven niet voor Ryanair te willen werken. Dat meldt vakbond FNV.

Nog eens zestien piloten zitten momenteel ‘bereidwillig thuis’, zo liet pilotenvakbond VNV eerder op de dag weten. Geen van de vliegers is ingegaan op het aanbod van de Ierse prijsvechter tot ‘vrijwillige’ overplaatsing. Zij moesten vrijdag voor 18.00 uur hun keuze doorgeven. 

Op Eindhoven Airport werkten zo’n 150 piloten en cabinemedewerkers bij Ryanair. Vanaf vandaag heeft Ryanair de basis in Eindhoven gesloten, ondanks protest van piloten en cabinemedewerkers die daar hun standplaats hebben.  FNV Luchtvaart heeft al aangekondigd naar de rechter te stappen. Ze willen dat het personeel volgens Nederlands recht worden behandeld. Daarnaast wil de bond dat medewerkers die hebben ingestemd met de verhuizing ruimschoots wordt gecompenseerd.

De ontslagen medewerkers zaten volgens FNV nog in hun proeftijd. Daardoor konden zij zonder opgave van reden worden ontslagen. 

Volledig scherm
© AFP

Tekst loopt door onder de foto

Dwangsom 

De kortgedingrechter had vorige week beslist dat de zestien piloten die een zaak hadden aangespannen, alleen vluchten vanaf Eindhoven hoefden uit te voeren. De rechter legde de luchtvaartmaatschappij een dwangsom op van 250.000 euro per piloot. In de roosters van Ryanair staan nog wel vluchten naar Eindhoven, maar die beginnen allemaal elders.

Nederlandse piloten die wel gehoor hebben gegeven aan de oproep van Ryanair, doen dit volgens de VNV zeker niet op vrijwillige basis. Voor zzp’ers geldt dat zij, gelet op inkomstenderving, geen keuze hebben. Andere piloten vallen bijvoorbeeld onder het Ierse recht en zitten nog in hun proeftijd. Zij kunnen daardoor zonder opgave van reden worden ontslagen.

Winterseizoen

Ryanair verwacht dit winterseizoen duidelijk minder vluchten op Eindhoven uit te voeren. De Ieren hebben duizend van de 6615 ‘slots’ teruggegeven. Volgens de luchthaven is dit recent gebeurd. De aanpassingen in het Ryanair-rooster hebben maandag niet geleid tot vertragingen.

De laatste kisten van de Ieren die op Eindhoven geparkeerd staan, zullen dinsdag vertrekken, aldus een woordvoerster van de luchthaven. Binnen twee weken verwacht Eindhoven Airport dat de opengevallen slots op Eindhoven zijn verdeeld. Onder meer Wizz Air en Transavia staan op de wachtlijst van de luchthaven.

Groei

Ondanks het geruzie met het personeel - en niet alleen in Nederland - laten passagiers Ryanair niet in de steek. Sterker, in de maand oktober verwelkomde de prijsvechter weer meer reizigers. De luchtvaartmaatschappij vervoerde in een maand 12,6 miljoen personen, wat neerkomt op een stijging van 7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Met een bezettingsgraad van 96 procent zaten de vliegtuigen goed vol. 

Met Laudamotion meegerekend steeg het totale aantal passagiers met 11 procent naar 13,1 miljoen reizigers, aangezien de Oostenrijkse maatschappij vorige maand een half miljoen mensen vervoerde. De bezettingsgraad op de Laudamotion-vliegtuigen kwam uit op 89 procent.

Ryanair schrapte in de maand oktober iets meer dan 300 vluchten vanwege de staking van bagageafhandelaar Aviapartner op Brussels Airport, slechte weersomstandigheden en personeelstekorten bij de luchtverkeersleiding in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. 

Volledig scherm
© REUTERS
  1. Boeing: snel update 737 Max, justitie VS start onderzoek

    Boeing: snel update 737 Max, justitie VS start onderzoek

    Boeing-topman Dennis Muilenburg zegt dat de vliegtuigbouwer snel met een software-update komt voor de toestellen van het type 737 Max. Ook zullen de piloten nieuwe trainingen krijgen. Doel van de maatregelen is ,,de zorgen weg te nemen’’ die rond de vliegtuigen zijn ontstaan na twee recente crashes in Indonesië en Ethiopië waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen. De Boeings 737 Max staan wereldwijd voorlopig aan de grond.