Volledig scherm
Foto ter illustratie. Een lid van het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Ryanair. © REUTERS

Ryanair sluit cao-akkoord met Italiaans cabinepersoneel

Budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een principe-akkoord bereikt met verschillende Italiaanse vakbonden over een cao voor het cabinepersoneel. Een staking van het bij andere bonden aangesloten cabinepersoneel gaat echter gewoon door.

Ryanair legt met de bonden de laatste hand aan een definitief akkoord dat op 1 oktober van kracht moet worden.  Als onderdeel van de cao met een looptijd van drie jaar krijgen de Italiaanse stewards en stewardessen een contract volgens Italiaans recht. Ook krijgen ze een loonsverhoging, tax free-voordelen die vergelijkbaar zijn als bij andere Italiaanse luchtvaartmaatschappijen en bouwen ze een Italiaans pensioen op.

,,Deze overeenkomst is een bewijs van de aanzienlijke vooruitgang die Ryanair heeft gemaakt bij het bereiken van overeenkomsten met onze werknemers en hun vakbonden in verschillende Europese landen", aldus Eddie Wilson, hoofd personeelszaken van Ryanair. 

Europese staking

Eerder sloot Ryanair in Italië al een cao met een aantal pilotenvakbonden. Een eerder deze week aangekondigde staking van cabinepersoneel uit verschillende Europese landen gaat nog gewoon door. De Italiaanse vakbond Ultrasporti die daaraan meedoet, ondertekende het principe-akkoord niet. Ook cabinepersoneel uit Nederland, Spanje, Portugal en België legt 28 september het werk neer. 

Personeel van Ryanair voert al enige tijd actie voor betere werkomstandigheden. Eerder deze week legden de Duitse piloten het werk neer. Dat gebeurde de afgelopen maanden ook in onder meer Ierland en Nederland. Cabinepersoneel in België, Spanje, Italië en Portugal staakte ook al eerder. Bij Ryanair in Eindhoven werken 80 mensen als cabinemedewerker, 40 als piloot.