Volledig scherm
Smartphones van Samsung © REUTERS

Samsung verdringt iPhone als populairste smartphone op werkvloer

De iPhone is niet langer de populairste smartphone op de werkvloer in Nederland. Samsung is het toestel van Apple afgelopen jaar voorbij gestreefd, blijkt uit onderzoek van Computer Profile.

Apple en Samsung maken al jaren de dienst uit bij bedrijven en organisaties, maar tot nu toe had de iPhonemaker duidelijk de overhand. In 2016 beschikte 43 procent van de werknemers over een iPhone, 34,6 procent had een Samsung.

Een jaar later is het landschap gewijzigd. Bijna de helft van de medewerkers op de werkvloer heeft een Samsung (48,7 procent). Apple ziet het aantal iPhones ook stijgen, maar de groei naar 44,5 procent is beduidend minder groot.

De reden van Samsungs opmerkelijke groei lijkt de neergang van Microsoft. Waar één op de vijf zakelijke toestellen in 2015 nog van Microsoft was, is dat gekelderd naar 3,9 procent afgelopen jaar. ,,Het vrijgevallen marktaandeel is vooral naar Samsung gegaan”, stelt analist Erik van Gurp van Computer Profile. ,,Wij zagen dit al een tijd aankomen."

Duurder

Volledig scherm
Apple en Samsung maken de dienst uit op de werkvloer in Nederland. © EPA

Voordeel van Samsung is uiteraard dat de toestellen op besturingssysteem Android van Google draaien en dat modellen in alle prijsklassen beschikbaar zijn. Voor werkgevers is het meestal beduidend duurder om alle werknemers met iPhones uit te rusten.

Andere smartphonefabrikanten hebben niks te vertellen in de Nederlandse kantoortuin. Het Chinese Huawei bezit een marginaal marktaandeel van 1,5 procent, HTC staat op 0,6 procent, Motorola op 0,5 procent. Blackberry, ooit koning van de werkvloer, is met 0,1 procent bijna geheel verdwenen.

Voor het onderzoek ondervroeg Computer Profile bijna vijfduizend bedrijven en organisaties met ten minste vijftig medewerkers.

Breng je eigen toestel-beleid

Onduidelijk is wat het toenemende ‘bring your own device’ beleid op de werkvloer voor gevolg heeft. Steeds meer werkgevers staan het eigen personeel toe hun eigen toestel te kopen, al dan niet tegen subsidie. 

Nu ruim 40 procent van de Nederlanders een Samsung op zak heeft en circa 30 procent een iPhone – cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper van eind 2017 - zal dit de verhoudingen niet drastisch beïnvloeden. Hoogstens zou het betekenen dat groeiende merken als Huawei vaker aanwezig zijn op de werkvloer.

Volledig scherm
Meest gebruikte mobiele telefoons op de werkvloer © Computer Profile