Volledig scherm
© BELGA

'Sancties Rusland kosten EU tot 100 miljard'

De economische crisis in Rusland heeft meer gevolgen voor Europa dan tot nog toe werd aangenomen. Volgens het Oostenrijkse onderzoeksinstituut voor Economie Wifo staan er in Europa meer dan twee miljoen banen op de tocht en loopt de economische schade mogelijk op tot 100 miljard euro.

De Europese sancties tegen Rusland en de reactie uit Moskou daarop, spelen een doorslaggevende rol in de dieper wordende crisis, zeggen economen.

,,Verandert de situatie niet drastisch dan zal een bijzonder pessimistisch scenario dat we hebben opgesteld werkelijkheid worden'', stelt Wifo in een rapport opgesteld voor Europese kranten. Voor Baltische staten als Estland kunnen voortdurende exportsancties desastreuze gevolgen hebben. Het land, dat voor handel zeer afhankelijk is van zijn grote buur, kan wel tot bijna 16 procent van zijn BBP verliezen. De blootstelling van van Finland en Polen is weliswaar minder groot maar toch ook aanzienlijk met respectievelijk 1,65 en 1,64 procent van het BBP.

De schade voor Duitsland kan oplopen tot 1,12 procent van het BBP. Ook worden bij een onveranderde situatie op den duur bij onze oosterburen 465.000 banen bedreigd. In Polen zijn dat er 335.000, in Italië 215.000, in Spanje 160.000 en in Frankrijk 145.000 banen.

  1. Voormalig Boeing-manager: Ramptoestel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Voormalig Boei­ng-manager: Ramptoe­stel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Boeings zorgenkindje, de 737 MAX, staat al bijna een jaar aan de grond. Bij twee ongelukken met het gloednieuwe toestel kwamen 346 mensen om het leven. Technische malheur zorgde keer op keer voor nieuwe vertraging bij testen met het vliegtuig. Vorige maand liet de vliegtuigbouwer weten het kalenderjaar met verlies af te sluiten. Voor het eerst in ruim 20 jaar ging Boeing voor 1 miljard het rood in. Nu blijkt dat ook bij de ontwikkeling van het toestel geld mogelijk een fatale rol heeft gespeeld, meldt televisieprogramma Zembla vanavond.