Sancties VS kunnen ook Nederland veel schade berokkenen
De Nederlandse handel met Iran is de laatste jaren razendsnel gegroeid. Vooral de export stijgt met tientallen procenten, sinds de sancties zijn opgeheven. Een nieuwe boycot van de Amerikanen kan dan ook veel schade aanrichten. 'Amerikaanse bedrijven worden amper getroffen'.
Delen per e-mail
Vorig jaar exporteerden Nederlandse bedrijven voor het eerst voor meer dan een miljard euro aan producten naar Iran, blijkt uit cijfers van het CBS. Geraffineerde olie levert het meeste op (244 miljoen), gevolgd door allerhande machines en pompen (126 miljoen) en turbinemotoren (120 miljoen). Ook medische apparatuur scoort goed, de export daarvan is goed voor 72 miljoen euro.
Andersom importeert Nederland voor 591 miljoen euro uit Iran. De import bestaat voor het leeuwendeel uit ruwe olie, en daarnaast nog wat groenten en fruit en specerijen.
Zowel de invoer uit als de uitvoer naar Iran groeien hard sinds de sancties tegen het land begin 2016 werden opgeheven. In de eerste drie maanden van dit jaar was de export naar het land bijvoorbeeld alweer twee zo groot als in de eerste drie maanden van 2017.
De handel met het land in het Midden-Oosten komt dus net lekker op gang. En net op dat moment dreigt het opzeggen van het akkoord door de Amerikaanse president Donald Trump roet in het eten te gooien. De Amerikanen willen weer een handelsboycot voor Iran, en ook Europese bedrijven zouden zich daaraan moeten houden. Anders zouden ook zij getroffen worden door Amerikaanse sancties, is de boodschap.
Uitzonderingen
Volgens eerste berichten krijgen bedrijven 90 tot 180 dagen om commerciële deals met Iran te beëindigen, meldt persbureaus AP. Welke bedrijven precies getroffen zullen worden, is nog onduidelijk. Voor sommige sectoren zouden uitzonderingen gemaakt worden.
In Europa wekt het Amerikaanse handelen veel wrevel. De Europese leiders spraken zich al uit tegen het opzeggen van het akkoord. Carl Bildt, voormalig premier van Zweden en nu hoofd van denktank ECFR, stelt bovendien dat de Amerikanen met de boycot vooral Europese bedrijven pijn doen. ,,De sancties raken amper Amerikaanse bedrijven, maar vooral Europese."
Hij noemt het gedrag van de VS 'uiterst onacceptabel'. Onder meer de Europese vliegtuigbouwer Airbus, dat voor 19 miljard vliegtuigen aan Iran verkocht, en het Franse oliebedrijf Total, dat een deal ter waarde van 5 miljard euro sloot, dreigen hard te worden getroffen.
Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, zegt dat het besluit van de VS tot extra onzekerheid leidt. ,,Ondernemers kunnen niet veel anders dan zich neerleggen bij de overwegingen en uitkomsten van de internationale politiek. Ondertussen betekent dit wel dat de handelsrelatie tussen Nederland en Iran sterk wordt belemmerd."
Belang
Het belang van Iran moet ook weer niet overdreven worden: er zijn nog altijd 48 landen die meer spullen van ons kopen. Maar dat Nederland potentie ziet, is wel duidelijk. Eind juni is er bijvoorbeeld een handelsmissie gepland naar het voormalige Perzië. Die is speciaal bedoeld voor kennisinstellingen.
,,De Iraanse markt is uitermate interessant voor kennissamenwerking", valt te lezen op de website van rvo.nl. ,,Iran kent een jonge en hoogopgeleide bevolking en vormt met ruim 80 miljoen inwoners en tientallen universiteiten een potentieel veelbelovende kennispartner. Sinds het nucleaire akkoord (juli 2015) is het handelsvolume tussen Nederland en Iran meer dan verdubbeld en met de verwachte economische groei (5% per jaar) zal dat verder toenemen."
Ondertussen betekent dit wel dat de handelsrelatie tussen Nederland en Iran sterk wordt belemmerd
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMinterview
Wehkamp ziet omzet stijgen sinds pandemie: ‘Veel nieuwe klanten door lockdown’
Supermarkten, pakketbezorgers en webshops als bol.com profiteren rijkelijk van de lockdown. Ook Wehkamp, dat tot 2019 rode cijfers schreef, boert uitstekend. Topman Graham Harris verwacht dat ook na de crisis onlinewinkelen de trend blijft. ,,Mensen vinden het ook niet langer een probleem om van achter de laptop een bank te bestellen.’’ -
PREMIUMVideo
Zo kwam het Iran-akkoord tot stand, én hierom stapte Amerika eruit
In zijn oordeel over het Iran-akkoord is Donald Trump standvastig: toen president Obama er met Iran over onderhandelde liep hij er al tegen te hoop. ,,Met zijn onbetrouwbare regime kun je eenvoudigweg geen zaken doen’’, aldus Trump. -
Financiële pleister op de coronawond: gemeente scheldt huren kwijt van winkeliers en horecabazen
Winkeliers en horeca-uitbaters die in een pand van de gemeente Rotterdam zitten, kunnen hun huur deels terugkrijgen. Rotterdam zegt de eerste gemeente in Nederland te zijn die dat doet. -
EU en VS schorten importheffingen op elkaars producten op
De Europese Unie en de Verenigde Staten schorten miljarden dollars aan importheffingen op elkaars producten voor vier maanden op. Daarmee lijken de grootmachten eindelijk nader tot elkaar te komen in een conflict over illegale staatssteun aan vliegtuigbouwers Boeing en Airbus dat al zo’n zeventien jaar speelt. -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM
Zakenman Sanderink moet door het stof: geen bewijs voor aantijgingen tegen ex-vriendin
De Twentse zakenman Gerard Sanderink leed vandaag in een paar uur tijd drie stevige nederlagen in rechtszaken tegen zijn ex-vriendin Brigitte van Egten. Hij moet op de websites van zijn bedrijven Strukton en Centric voor haar door het stof. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt.