Een brievenbus van postbedrijf Sandd.
Volledig scherm
Een brievenbus van postbedrijf Sandd. © ANP XTRA

Sandd krijgt boete van 289.000 euro wegens onderbetaling bezorgers

Postbedrijf Sandd heeft een boete opgelegd gekregen van 289.000 euro van de Inspectie SZW vanwege onderbetaling van personeel. De toezichthouder stelde een onderzoek in naar aanleiding van een melding hierover van de FNV.

Volgens de Inspectie SZW betaalde Sandd zijn bezorgers op basis van normuren en niet voor het werkelijke aantal uren dat werd gewerkt. Daarbij verzuimde het bedrijf te registreren wat de daadwerkelijk gewerkte uren waren. Daardoor is niet meer te controleren of er wel voldoende loon is uitgekeerd.

De inspectie onderzocht de periode december 2017 tot en met mei 2018. Deze overtreding geldt voor alle 28 medewerkers die bij het onderzoek zijn betrokken. Het bedrijf zal ervoor moeten zorgen dat voor alle medewerkers een betere urenregistratie wordt gevoerd, concluderen de autoriteiten.

FNV is zeer tevreden met de boete. ,,De normuur, die eenzijdig door de werkgever was opgelegd, was voor de werknemers volstrekt onhaalbaar”, aldus Ger Deleij, FNV-bestuurder. ,,Bezorgers moesten bij wijze van spreken rennend langs alle huizen om de post te bezorgen, en dan nog haalden ze het niet binnen de gestelde norm.” Sinds 2018 is het wettelijk niet meer toegestaan om op basis van normuren personeel te betalen. 

Sandd wordt overgenomen door concurrent PostNL, waardoor er een soort monopolist op de postmarkt ontstaat. Deleij: ,,Onderlinge concurrentie tussen de postbedrijven leidt precies tot dit soort wanpraktijken waarbij de ene aanbieder met scherpe prijzen onder de andere aanbieder gaat zitten. Uiteindelijk zijn de werknemers hier altijd de dupe van.”

Bij Sandd was niemand bereikbaar voor commentaar.