Volledig scherm
Handel op Euronext. De effectenbeurs is met winst begonnen. Alle 25 fondsen in de AEX gingen omhoog daags na de flinke koersduikeling. © anp

SBM Offshore helpt AEX aan winst

BLIK OP DE BEURSDe aandelenbeurs in Amsterdam is vandaag met winst geopend. Ook de meeste andere Europese beurzen begonnen in de plus in navolging van het herstel op de Aziatische markten. Beleggers zijn verder vooral in afwachting van de ontwikkelingen rond de belastinghervormingen in de Verenigde Staten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na aanvang van de handel 0,3 procent hoger op 544,14 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 818,77 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,3 procent.

SBM Offshore behoorde met een winst van 1 procent bij de grotere winnaars in de hoofdindex, na een nieuwe order. De maritiem dienstverlener mag voor het Noorse olieconcern Statoil aan de slag met de bouw van een speciaal afmeersysteem voor het Johan Castberg-olieveld. Financiële details werden niet verstrekt. Staalconcern ArcelorMittal stond onderaan met een min van 0,9 procent.

  1. Ik ben ontzettend blij dat er ongelijkheid is

    Ik ben ontzettend blij dat er ongelijkheid is

    Laat ik hier heel duidelijk over zijn: ik ben ontzettend blij dat er ongelijkheid is. Ik zou niet willen leven in een land waarin iedereen evenveel heeft. We zijn nou eenmaal ongelijk. Volgens psychologen bereiken we de hoogste staat van geluk terwijl we het beste uit onszelf proberen te halen. Inkomen is niet zaligmakend, maar het vooruitzicht van meer inkomen is een belangrijke drijfveer voor mensen om hun best te doen. Vraag je maar eens af waarom jij iedere dag naar je werk gaat en wat je zou doen als je het geld kreeg...precies, lekker apathisch zappen op de bank. Zonder het vooruitzicht op meer door hard te werken verdwijnt de energie die alles draaiende houdt in de wereld, ook onze levenslust. Maar daarbij zijn twee cruciale mitsen: ongelijkheid van uitkomsten stimuleert alleen als de káns op een zo hoog mogelijke plek op de sociale ladder wél gelijk is. Onbelemmerde toegang tot onderwijs en arbeidsmarkt is daarvoor een must. De tweede en misschien nog wel belangrijker is dat er procedurele gelijkheid moet zijn. De allerarmsten (ook in Nederland) moeten systematisch meer moeite doen om de gewoonste zaken in het leven te regelen. Rijke mensen en bedrijven sluizen hun vermogen met gemak uit het zicht van de belastingdienst. Zo wordt ongelijkheid onrechtvaardig.