Volledig scherm
© ANP

Schaarste op de woningmarkt stuwt de huizenprijzen flink omhoog

Kopen wordt steeds moeilijker. Veel mensen willen wel een eerste of volgend huis kopen, maar het aanbod wordt steeds schraler. Volgens de nieuwste cijfers van het Kadaster wisselden vorige maand ruim 16.000 woningen van eigenaar, dat is 9,1 procent minder. In januari daalde het aantal verkopen ook al met 3,1 procent.

Het is de derde keer sinds december 2015 dat het Kadaster een terugval op jaarbasis in maandcijfers van de huizenverkoop meldt. De eerste keer was in september vorig jaar. Dat het aantal woningverkopen na jaren van flinke groei opeens niet meer stijgt, heeft volgens woningmarktdeskundigen te maken met het beperkte aanbod.

Schaarser 

Makelaarsvereniging NVM waarschuwt al langer dat het aanbod op de woningmarkt steeds slechter aansluit bij de vraag. Met name appartementen in de Randstad en andere starterswoningen worden steeds schaarser. Daarnaast helpen de aangescherpte financieringsregels de woningverkopen niet vooruit, menen de makelaars.

Die schaarste is terug te zien in de verkoopcijfers. Ten opzichte van februari 2017 kelderde de verkoop van appartementen met ruim 12 procent. De verkoop van 2-onder-1-kap woningen nam nog sneller af.  Daarvan werden afgelopen maand bijna 17 procent minder verkocht dan een jaar eerder in dezelfde maand. De daling in de verkoop van hoekwoningen was met bijna 4 procent het laagst.

Drenthe

De huizenverkoop liep afgelopen maand in vrijwel het hele land terug. Alleen Drenthe liet een lichte stijging zien van 1 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de provincie Utrecht nam de verkoop met bijna 13 procent het hardst af.

De NVM verwacht dit jaar 5 tot 8 procent minder huizen te verkopen dan in 2017. Dit jaar zal het woningtekort door een gebrek aan benodigde nieuwbouw zelfs toenemen tot een record van 200.000 woningen, zei NVM-voorzitter Ger Jaarsma eerder. 

De schaarste stuwt de huizenprijzen flink omhoog, zo blijkt uit cijfers van Calcasa, een bedrijf dat zich bezighoudt met woningprijsanalyses. In West-Europa stegen alleen in Portugal en Ierland de huizenprijzen harder dan in Nederland. In ons land stegen de prijzen vorig jaar met 8,2 procent.

Klik hier voor het aantal transacties in jouw provincie.