Volledig scherm
PREMIUM
© Vijselaar en Sixma

Scheiden van je partner kan een duur grapje worden

Geld&GoedEen scheiding is altijd vervelend. Behalve dat het emotioneel vaak zwaar valt, is ook de scheidingsprocedure ingrijpend. Het traject dat je daarbij kiest, bepaalt in grote mate de kosten. 

Scheiden is zelden de intentie maar wel vaak de uitkomst van een huwelijk: in Nederland loopt een derde van alle huwelijksbootjes op de klippen, zo’n 34.000 per jaar. In een fase dat emoties vaak hoog oplopen moeten partners de ontbinding van hun huwelijk regelen. Los van alle financiële gevolgen op de lange termijn kost de scheiding zelf ook geld.

Om te beginnen is het goed je te realiseren dat elke situatie uniek is. De omstandigheden waaronder je uit elkaar gaat, zijn vrij bepalend voor de kosten. Is er sprake van een vechtscheiding? Is er een complexe situatie met bijvoorbeeld, kinderen, een gezamenlijk bedrijf en/of hypotheek? Of is de scheiding overzichtelijk en ga je in goede harmonie uit elkaar?

Voor welke scheidingsprocedure je ook kiest: uiteindelijk heb je wel een advocaat nodig. Want er moet een scheidingsconvenant bij de rechter worden ingediend. Dat is het geheel aan afspraken die zijn gemaakt, van geld en spullen tot het huis en de kinderen. Ook als een mediator het proces ondersteunt, moet een advocaat het scheidingsconvenant indienen.