Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Schiphol goedkoopste luchthaven van West-Europa

Schiphol is goedkoper dan luchtvaartmaatschappijen regelmatig beweren, schrijft BNR vandaag. De luchthaven is zelfs goedkoper dan zijn belangrijke concurrenten in West-Europa, blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu jaarlijks laat uitvoeren.

In het onderzoek werd per luchthaven berekend wat maatschappijen moeten betalen aan onder meer luchthavengelden en overheidsheffingen. Schiphol is vorig jaar dertig procent goedkoper geworden voor luchtvaartmaatschappijen. Daarmee is de luchthaven even goedkoop als Dubai. Wereldwijd is alleen het vliegveld van Istanboel goedkoper dan Schiphol. 

Staatssecretaris Sharon Dijksma zegt blij te zijn met de huidige tarieven. ,,Ik vind dat echt heel erg goed nieuws, vooral voor al die airlines die gebruik maken van Schiphol. En er is vaak kritiek, maar dat is in dit geval dus onterecht.''

Quote

Ik vind dat echt heel erg goed nieuws

Staatssecretaris Sharon Dijksma

Onder meer KLM en Easyjet klaagden eerder dat ze te hoge tarieven moeten betalen om vanaf Schiphol te mogen vliegen. Jos Nijhuis, de directeur van de luchthaven, zei anderhalf jaar geleden al de tarieven te gaan verlagen.

Dure vliegvelden

Londen Heatrow is het duurste vliegveld, blijkt uit het onderzoek. De vliegvelden van Frankfurt, Londen Gatwick, Parijs Charles de Gaulle, Zürich, München, Madrid en Brussel volgen.

  1. Nieuwe prijzenoorlog in supermarktland?

    Nieuwe prijzenoor­log in supermarkt­land?

    Maken supermarkten zich op voor een nieuwe prijzenoorlog? Plus verlaagde onlangs de prijzen van groente en fruit structureel tot wel 30 procent. Daarnaast heeft Dirk van den Broek de aanval geopend op Albert Heijn. In een paginagrote advertentie in onder meer deze krant steekt Dirk de draak met AH door te melden dat het toch wel zonde is dat de Zaandamse grootgrutter is gestopt met het aanbieden van de zogeheten ‘goedkoopjes’. Voor echte goedkope boodschappen moet je volgens de Amsterdamse supermarktketen niet bij Albert Heijn zijn, maar bij Dirk.