‘Schiphol laat miljoenensteun voor werknemers liggen’
Schiphol laat miljoenen aan Europese steun voor ontslagen Schiphol-medewerkers liggen. Dat zeggen PvdA-leider in Europa Agnes Jongerius en de bonden FNV en CNV. Ze vragen Schiphol-baas Dick Benschop om uitleg.
Het Europese Parlement keurde zo ongeveer als eerste punt vanmorgen een steunaanvraag van voor ontslagen KLM-medewerkers goed, voor hun collega’s op Schiphol – schoonmakers, bagage-afhandelaars, beveiligers – geen cent, simpelweg omdat Schiphol er niet om heeft gevraagd.
De EU maakte een bedrag van 5 miljoen euro vrij voor alle 1201 personeelsleden die KLM heeft moeten ontslaan. Dat geld gaat niet naar KLM maar direct naar de ex-medewerkers. Zij kunnen zich daarmee laten omscholen, nieuw werk vinden of een eigen bedrijf starten. Ook getroffen werknemers uit drie andere EU-landen krijgen financiële ondersteuning.
‘Gemiste kans’
Dat voor het Schiphol-personeel geen steun is gevraagd vind Jongerius ‘een gemiste kans’. ,,Zij hebben evengoed recht op steun bij hun zoektocht naar een andere baan als de 1851 ontslagen KLM-medewerkers.” De PvdA-delegatieleider wijst erop dat de criteria voor uitkeringen uit het Europese Globaliseringsfonds, een in heel Europa uiterst populaire geldpot om ontslagen werknemers om te scholen naar een nieuwe baan, begin dit jaar verruimd zijn, waardoor ook ontslagen als gevolg van de coronacrisis meetellen.
In hun brief aan Benschop schrijven Jongerius en de bonden dat ze ervan uitgaan dat de Schipholbaas zich niet alleen verantwoordelijk voelt voor wie nu op Schiphol werkt, maar ook voor wie er hééft gewerkt. ,,Wij kijken dan ook reikhalzend uit naar een steunaanvraag voor àlle mensen op Schiphol.” Schiphol zelf heeft op dit moment nog geen reactie. Een woordvoerder: ,,We gaan de brief en suggestie van mevrouw Jongerius eerst tot ons nemen. Daarna kunnen we er inhoudelijk op reageren.”
Vijf miljoen voor KLM-personeel
KLM had in Brussel 8,4 miljoen euro steun voor 1851 vertrekkende werknemers aangevraagd. De EU stelde voor die steun tot 5 miljoen te beperken en het kabinet 3,4 miljoen euro te laten bijleggen. Maar dat bedrag neemt KLM voor eigen rekening.
Ook wordt er 1,8 miljoen euro vrijgemaakt voor steun aan ontslagen personeelsleden van Finnair in Finland. Hiernaast krijgen 1.500 weggestuurde Belgische luchthavenmedewerkers 3,7 miljoen euro aan steun en ontvangen vijfhonderd Duitse metaalarbeiders 1,1 miljoen euro aan ondersteuning.
Van ex-medewerkers van KLM die meedingen naar het geld wordt verwacht dat ze ‘aanvullende prikkels’ ontvangen, zoals een opleidings-, vervoers- of verblijfsvergoeding. Op die manier moeten ze geholpen worden om kansen op de arbeidsmarkt te benutten.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Scherper toezicht op pleziervaart: ‘Als je in de drukste haven van Europa wil varen, moet je je voorbereiden’
Extra camera’s, meer bekeuringen en meer voorlichting. Om het scheepvaartverkeer op de Nieuwe Maas veilig te houden, zijn extra maatregelen nodig. Wat havenmeester René de Vries betreft hoort daar ook een snelheidsbeperking en een aparte ‘rijbaan’ voor de pleziervaart bij. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Oprichter Amerikaans cryptobedrijf My Big Coin krijgt 8 jaar cel om fraude
De oprichter van het ter ziele gegane Amerikaanse cryptobedrijf My Big Coin is veroordeeld tot meer dan acht jaar gevangenisstraf. Hij krijgt de straf wegens het oplichten van investeerders en klanten voor miljoenen dollars door virtuele valuta op de markt te brengen met ‘leugens en halve waarheden’, zoals de aanklagers het verwoordden. -
PREMIUMmegaproces
Zeven jaar na ramp met MH17 komen nu eindelijk alle bewijzen op tafel
Het MH17-proces is al ruim een jaar bezig, maar begint vandaag eigenlijk pas echt. Dan start de inhoudelijke behandeling van de zaak: de moord op de 298 inzittenden van Malaysian Airlines-vlucht MH17 op 17 juli 2014. Drie dagen lang zal de rechtbank praten over de belangrijkste bewijsstukken in het megadossier.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
PREMIUM
Achelse Kluis verliest gerenommeerde titel: bij deze tien abdijen maken ze nog wel echt trappistenbier
De bierwereld is een trappist armer. Met de verkoop van de Achelse Kluis aan de Vlaamse zakenman Jan Tormans verliest de abdij op de Nederlands-Belgische grens namelijk haar officiële titel van trappistenmaker. Zo blijven er wereldwijd nog tien erkende trappistenbieren over. Twee daarvan komen uit Brabant. -
Topman Schiphol: Lelystad Airport gaat open
Dick Benschop, president-directeur van luchthaven Schiphol, gaat ervan uit dat Lelystad Airport gewoon opengaat. Dat zei hij in tv-programma Buitenhof. Volgens Benschop is het logisch dat een nieuw kabinet dat besluit zal nemen, omdat het ‘in lijn ligt met voorgaande besluitvorming’.