Volledig scherm
Paspoortcontrole op Schiphol © ANP

Schiphol test paspoortvrij reizen

Reizigers op Schiphol kunnen in de toekomst mogelijk de grens passeren zonder hun paspoort te laten zien. In plaats daarvan worden ze door een camera herkend.

De beelden worden vergeleken met een biometrische scan van de passagier. Die kan de scan in de toekomst mogelijk thuis al maken.

Schiphol en de Koninklijke Marechaussee starten binnenkort met een proef. Daaraan neemt een beperkte groep reizigers deel. Het gaat om overstappers die vanuit Schengengebied, Barcelona bijvoorbeeld, naar Amsterdam vliegen en vervolgens naar een bestemming buiten Schengen, bijvoorbeeld New York. Zij kunnen aan het begin van het proces een gezichtsscan laten maken. Bij de grens controleert een camera of het gezicht herkend wordt.

Eerder dit jaar deed de luchthaven samen met KLM een proef met biometrisch boarden: reizigers kunnen het vliegtuig in zonder hun instapkaart te laten zien.

Meer handen

Quote

Je wilt niet dat mensen hun vlucht missen vanwege paspoort­con­tro­le, ik schaam me daar soms dood voor

Jos Nijhuis, directeur Schiphol

De techniek moet ook het werk van de marechaussee verlichten. Directeur Jos Nijhuis zit voorlopig nog te springen om extra marechaussee-medewerkers, zegt hij in een interview. ,,Eigenlijk moet er 4- tot 500 man bij, het kabinet heeft er 200 toegezegd. Dat is te weinig. De prioriteit ligt nu bij passagiers die vertrekken of overstappen, je wilt niet dat mensen hun vlucht missen vanwege paspoortcontrole. Dat gaat ten koste van het aankomstproces. Ik schaam me daar soms dood voor."

KLM heeft een claim ingediend bij Schiphol vanwege schade door drukte op de luchthaven in de meivakantie. KLM wil niet ingaan op de hoogte ervan.

Lees hier het volledige interview met Jos Nijhuis.

Volledig scherm
Klik op de afbeelding om deze te vergroten. © AD