Schiphol verwacht dit jaar 400 miljoen euro verlies
updateSchiphol raakt in financiële problemen. De luchthaven verwacht dit jaar een verlies van tenminste 400 miljoen euro en stopt niet-noodzakelijke investeringen.
De luchthaven, die vorig jaar 326 miljoen winst maakte, gooide vanochtend haar financiële vooruitzichten en verwachte winstvoorspelling voor 2020 in de prullenbak. Schiphol rekent erop dat in het minst slechte geval het vliegverkeer zich pas half juni begint te herstellen. In dat geval duikt het passagiersaantal, vorig jaar 71,7 miljoen, 26 procent omlaag.
Schiphol sluit niet uit dat herstel nog veel langer op zich laat wachten en de gevolgen, zowel organisatorisch als financieel, veel groter zullen zijn. Dat heeft ook gevolgen voor de winstdeling die het Rijk en de gemeente Amsterdam vorig jaar ontvingen (respectievelijk 120 en 30 miljoen), maar waar ze dit jaar naar kunnen fluiten.
Momenteel wordt door het luchthavenbedrijf gekeken naar de miljoeneninvesteringen die de luchthaven voor de komende jaren van voorgenomen groei had gepland. ,,Er wordt nu onderzoek gedaan naar de projecten”, zegt een woordvoerder. ,,Sommige kunnen sneller worden uitgevoerd, doordat er minder mensen zijn, maar andere projecten zullen worden uitgesteld of niet meer uitgevoerd.”
Kosten
Vorig jaar investeerde Schiphol 860 miljoen euro in allerlei werkzaamheden. Het vliegveld, dat momenteel een nieuwe A-pier en bijbehorende terminal bouwt, plant onder meer een grootschalige renovatie van het NS-station en bovengelegen ov-knooppunt, dat een half miljard euro zal kosten. Ook werkt het vliegveld, met onder meer de gemeente Amsterdam, aan plannen voor financiering van het doortrekken van de Noord/Zuidlijn.
Projecten die wel kunnen doorgaan, zijn vooral de werkzaamheden aan taxibanen en platforms die in het kader van de veiligheidsadviezen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid worden gedaan, evenals onderhoud van startbanen en terminals. Sinds dit weekend is een groot deel van de luchthaven op slot en worden de resterende vluchten vanaf twee van de acht pieren uitgevoerd. Verder blokkeert Schiphol nu een van de landingsbanen, de Aalsmeerbaan, door er vliegtuigen te parkeren.
Daarnaast doet het luchthavenbedrijf een beroep op overheidsmaatregelen waardoor het zijn betaling kan uitstellen en personeelskosten kan compenseren.
Easyjet
De luchtvaartsector zakt steeds dieper weg in de problemen. Vanaf vandaag houdt ook Easyjet, de op een na grootste maatschappij van Europa, alle toestellen aan de grond. EasyJet geeft vanwege de grote onzekerheid nog geen datum voor wanneer de vluchten weer herstart kunnen worden. De prijsvechter zegt wel de situatie ‘continu’ te beoordelen op basis van reisbeperkingen en de passagiersvraag. Ryanair (de grootste) besloot eerder al ruim 90 procent van de vloot aan de grond te houden.
Vandaag kwam ook luchtvaartmaatschappij Transavia met de aankondiging dat het toestellen langer aan de grond houdt. De prijsvechter voert tot en met 6 mei geen enkele vlucht meer uit, tenzij het gaat om vluchten in opdracht van Buitenlandse Zaken om gestrande reizigers op te halen. Transavia zegt zo klanten zekerheid te willen bieden, gelet ook op de opgelegde beperkingen, restricties en maatregelen vanuit de Nederlandse overheid en autoriteiten in andere landen. Transavia had de vluchten tot en met 15 april al opgeschort.
Transavia, onderdeel van Air France-KLM, is qua grootte de tweede luchtvaartmaatschappij van Nederland. Normaal worden jaarlijks ruim 15 miljoen passagiers vervoerd. KLM vliegt sinds gisteren in een sterk afgeslankt zomerschema door, met een uitgekleed aantal vluchten naar nog maar 57 bestemmingen. De maatschappij nam zondag na 49 jaar in stilte definitief afscheid van haar Boeings 747 en houdt tijdelijk ook de Airbussen aan de grond.
De maatschappij ligt bovendien onder vuur van haar cabinepersoneel omdat het dagelijks blijft vliegen naar New York, een van de zwaarst getroffen coronagebieden. Volgens de vakbond voor cabinepersoneel VNC worden reizigers zowel in New York als bij aankomst op Schiphol nauwelijks gecontroleerd op besmetting. De bond wil dat de bestemming wordt toegevoegd aan de nofly-lijst van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUMPensioenprofessor
‘Nieuw pensioenstelsel maakt einde aan geruzie over verdeling pensioenpot tussen jong en oud’
Pensioenen zijn de rode draad in het academisch leven van hoogleraar economie Lans Bovenberg. Hij is een van de architecten van het nieuwe pensioenstelsel en richtte de pensioendenktank Netspar op. Die belangstelling voor de oudedagsvoorziening dankt hij aan zijn grootvader. -
7
Nieuwe technologie ChatGPT nog niet warm ontvangen op werkvloer: ‘We moeten ermee aan de slag’
Nieuwe technologieën als ChatGPT beloven het werk drastisch te veranderen, maar de meeste werkgevers en werknemers lijken er nog niet warm voor te lopen, zo komt naar voren in een CNV-onderzoek onder 3000 werkenden. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
Doorbraak in ‘dieselschandaal’: Volkswagen moet sjoemeldieselrijder 3000 euro compensatie betalen
Volkswagen moet een eigenaar van een in 2010 gekochte Golf TDI 3000 euro schadevergoeding betalen omdat hij destijds te veel zou hebben neergeteld voor zijn dieselwagen, heeft de rechter in Haarlem bepaald. De man wist op het moment van aanschaf namelijk niet dat er sjoemelsoftware in zijn auto zat, waardoor de wagen schoner leek dan dat deze in werkelijkheid was. -
-
-
‘Uber paaide Neelie Kroes met dure etentjes voor illegale lobby in Nederland’
De top van Uber deed er alles aan om Neelie Kroes te paaien voor illegaal lobbywerk. De voormalig Eurocommissaris voerde geheime gesprekken in dure hotels op kosten van het taxibedrijf, terwijl Kroes dat officieel door Brussel was verboden. Dat onthult de voormalige managementassistente van Uber in een interview met NRC. -
‘UBS in gesprek over overname Credit Suisse’
De Zwitserse bank UBS voert gesprekken met Credit Suisse over een volledige of gedeeltelijke overname van de geplaagde bank. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen met kennis van de gesprekken.