Schiphol wil met kort geding staking voorkomen
updateSchiphol spant een kort geding aan om een 24 uursstaking door beveiligers op de luchthaven volgende week dinsdag te voorkomen. ,,We weten nog niet wanneer het is, maar we zien de rechtszaak met vertrouwen tegemoet", reageert vakbond FNV.
Delen per e-mail
De luchthaven wil 'al het mogelijke doen om te zorgen dat reizigers niet de dupe worden'. Schiphol noemt de stap naar de rechter een 'uiterst redmiddel' voor het geval dat vakbonden en werkgevers geen oplossing vinden voor hun cao-conflict.
De staking zal hoe dan ook 'verstrekkende gevolgen' voor de luchtvaartmaatschappijen en naar schatting 200.000 reizigers. ,,Iedereen die vliegt moet door de veiligheidscontrole. Als dat niet mogelijk is, kun je niet vliegen", aldus een Schiphol-woordvoerder.
Alleen al bij KLM gaat het om ongeveer zeshonderd vertrekkende vluchten die door de staking getroffen worden. De luchtvaartmaatschappij zet 'alle zeilen bij' om passagiers in te lichten en om te boeken, mocht het tot een staking komen.
Op Schiphol werken zo'n 4000 beveiligingsmedewerkers. Zij houden zich onder meer bezig met het controleren van mensen, bagage en goederen. De beveiligers staan los van de marechaussee op Schiphol.
Alternatief
De vakbonden zich zich bewust te zijn van de gevolgen van de staking. ,,Daarom kondigen we de actie ook ruim van tevoren aan. En laten we niet vergeten dat 0 procent loonsverhoging óók grote impact heeft, op ruim 30.000 beveiligers en hun gezinnen'', reageert CNV.
De FNV en CNV zetten de stakingen op Schiphol dan ook sowieso door. ,,Reizigers die dinsdag willen vertrekken zullen een dag eerder of later moeten gaan, of een ander alternatief zoeken. Binnenkomende vluchten en reizigers die op doorreis zijn zullen worden ontzien'', zegt een FNV-woordvoerster.
Vakbonden kondigden vorige week aan dat de luchthavenbeveiligers dinsdag de hele dag staken. Ook op andere locaties in het land zullen beveiligers meedoen met de staking.
Beveiligers houden al weken op verschillende plekken in het land werkonderbrekingen voor een betere cao. De acties begonnen op Schiphol en breidden zich daarna uit over de rest van het land. Zo werden er werkonderbrekingen gehouden in de VU Amsterdam, bij het ministerie van Defensie, bij MSD in Oss en in het UMC Maastricht.
Ze eisen onder meer een loonsverhoging van 3 procent, gunstigere roosters en meer zekerheid. De loonsverhoging zou volgens de bonden dit jaar moeten ingaan. Werkgevers bieden echter pas voor volgend jaar een salarisverhoging aan. De cao Particuliere Beveiliging geldt voor ongeveer 31.000 mensen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM
Bezuinigen is uit, geld uitgeven is in: ‘Rekening bij latere generaties leggen is verantwoord’
In plaats van keihard te bezuinigen zoals na de financiële crisis leggen politieke partijen de rekening van de coronapandemie nu volgens het CPB bij toekomstige generaties neer. Hoe eerlijk is dat? ,,Mensen krijgen er kwaliteit van leven voor terug.’’ -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM
Als we straks op vakantie kunnen, zal het vooral dichtbij zijn
Kunnen we deze zomer op vakantie? Wordt een vaccinatiebewijs een voorwaarde om het vliegtuig te pakken? Vijf vragen aan ANVR-directeur Frank Oostdam. -
PREMIUM
Topman over vleesvervangers: 'Het verschil met vlees is veel kleiner geworden’
Over 30 jaar staan er alleen nog knuffelkoeien in de wei tussen de wilde bloemen. Voor vlees hebben we het dier niet meer nodig. Vivera, marktleider bij de vleesvervangers, denkt echt dat het kan.
-
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUMInterview
Topvrouw Shell: ‘De oliesector moet drastisch veranderen’
Grote belangen, groot geld, veel werknemers: wat drijft topbestuurders? Het succes komt op hun naam, maar ook de tegenslagen in crisistijd. Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, richt zich op duurzaamheid en haar saxofoonles. -
Deze kleine onlinesupermarkt heeft nu al honderdduizenden fans
De jonge onlinesupermarkt Crisp heeft in een nieuwe financieringsronde 30 miljoen euro opgehaald en kan hierdoor verder groeien. Investeerders in Crisp zijn onder meer de oprichters van Just Eat Takeaway (moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl), Adyen en het Duitse techbedrijf Target Global.