Volledig scherm
© ANP

Schiphol wil met kort geding staking voorkomen

updateSchiphol spant een kort geding aan om een 24 uursstaking door beveiligers op de luchthaven volgende week dinsdag te voorkomen. ,,We weten nog niet wanneer het is, maar we zien de rechtszaak met vertrouwen tegemoet", reageert vakbond FNV. 

De luchthaven wil 'al het mogelijke doen om te zorgen dat reizigers niet de dupe worden'. Schiphol noemt de stap naar de rechter een 'uiterst redmiddel' voor het geval dat vakbonden en werkgevers geen oplossing vinden voor hun cao-conflict. 

De staking zal hoe dan ook 'verstrekkende gevolgen' voor de luchtvaartmaatschappijen en naar schatting 200.000 reizigers. ,,Iedereen die vliegt moet door de veiligheidscontrole. Als dat niet mogelijk is, kun je niet vliegen", aldus een Schiphol-woordvoerder.

Alleen al bij KLM gaat het om ongeveer zeshonderd vertrekkende vluchten die door de staking getroffen worden. De luchtvaartmaatschappij zet 'alle zeilen bij' om passagiers in te lichten en om te boeken, mocht het tot een staking komen.  

Op Schiphol werken zo'n 4000 beveiligingsmedewerkers. Zij houden zich onder meer bezig met het controleren van mensen, bagage en goederen. De beveiligers staan los van de marechaussee op Schiphol.

Alternatief 

De vakbonden zich zich bewust te zijn van de gevolgen van de staking. ,,Daarom kondigen we de actie ook ruim van tevoren aan. En laten we niet vergeten dat 0 procent loonsverhoging óók grote impact heeft, op ruim 30.000 beveiligers en hun gezinnen'', reageert CNV.

De FNV en CNV zetten de stakingen op Schiphol dan ook sowieso door. ,,Reizigers die dinsdag willen vertrekken zullen een dag eerder of later moeten gaan, of een ander alternatief zoeken. Binnenkomende vluchten en reizigers die op doorreis zijn zullen worden ontzien'', zegt een FNV-woordvoerster. 

Vakbonden kondigden vorige week aan dat de luchthavenbeveiligers dinsdag de hele dag staken. Ook op andere locaties in het land zullen beveiligers meedoen met de staking.

Beveiligers houden al weken op verschillende plekken in het land werkonderbrekingen voor een betere cao. De acties begonnen op Schiphol en breidden zich daarna uit over de rest van het land. Zo werden er werkonderbrekingen gehouden in de VU Amsterdam, bij het ministerie van Defensie, bij MSD in Oss en in het UMC Maastricht.

Ze eisen onder meer een loonsverhoging van 3 procent, gunstigere roosters en meer zekerheid. De loonsverhoging zou volgens de bonden dit jaar moeten ingaan. Werkgevers bieden echter pas voor volgend jaar een salarisverhoging aan. De cao Particuliere Beveiliging geldt voor ongeveer 31.000 mensen. 

Volledig scherm
© anp