De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble.
Volledig scherm
De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble. © ap

'Schuldencrisis binnen een jaar voorbij, euro is veilig'

De Europese schuldencrisis is binnen een jaar onder controle en het uiteenvallen van de euro is uitgesloten. Dat heeft de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, vandaag gezegd in een interview met zakenkrant Handelsblatt.

'Ik denk dat we de komende twaalf maanden zo vergevorderd zijn dat we het besmettingsrisico onder controle hebben en de eurozone is gestabiliseerd', stelt de minister. De zwakke broeders in Zuid-Europa zorgen er de laatste tijd voor dat sterke landen als Frankrijk en Oostenrijk het moeilijker hebben om met staatsleningen kapitaal op te halen.

Schäuble pleitte opnieuw voor een snelle invoering van het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM), het permanente reddingsfonds voor de eurozone. Het ESM, met een omvang van 500 miljard euro, moet medio volgend jaar het huidige noodfonds EFSF vervangen. De invoering van het fonds geeft volgens de minister het sterkst mogelijke signaal dat alle landen in de eurozone achter de euro staan.

Schäuble zei eerder deze maand al ervan overtuigd te zijn dat de afspraken die de Europese landen hebben gemaakt tot een oplossing van de schuldencrisis zullen leiden.