Volledig scherm
PREMIUM
ZZP'ers aan het werk in een verzamelgebouw. © ANP XTRA

Schuldhulpverlening? Eerst stoppen met je zaak

Zelfstandigen zijn in vrijwel alle gemeenten uitgesloten van schuldhulp. Wie daar toch gebruik van wil maken, moet zijn bedrijf liquideren. ,,Veel zzp’ers met schulden dwing je zo de bijstand in’’, waarschuwt onderzoeker Roeland van Geuns.

Volledig scherm
Roeland van Geuns. © Karoly Effenberger

Wanneer het niet meer lukt om rekeningen te betalen, kan je bij de gemeente terecht voor advies, budgetbeheer en hulp bij het treffen van schuldregelingen. Gemeenten zijn sinds 2012 verplicht om deze taak uit te voeren. Je mag echter geen eigen zaak hebben om voor deze regelingen in aanmerking te komen.

,,Gemeenten vinden het inkomen van zelfstandigen te onzeker en het risico op nieuwe schulden te groot. Deze groep wordt daarom generiek uitgesloten van de reguliere schuldhulpverlening'', stelt Roeland van Geuns, lector armoede interventies aan de Hogeschool van Amsterdam.

Het probleem is volgens Van Geuns dat de lokale overheid vaak niet de specialistische kennis in huis heeft om schuldhulp te geven aan zelfstandigen. Hierdoor wordt de schuldenaar vaak aangeraden zijn bedrijf te stoppen en een baan te zoeken. ,,Schuldhulpverleners houden er geen rekening mee dat het voor een deel van de zzp'ers niet mogelijk is om een vaste baan te vinden vanwege hun leeftijd of de markt waarin ze hun werkzaamheden verrichten. Die groep dwing je zo bijstand in", waarschuwt Van Geuns.

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’