Volledig scherm
Medewerkers van Shell tijdens een manifestatie voor de raffinaderij in Moerdijk. Shell liet een ultimatum van de vakbonden FNV en CNV verstrijken zonder op de eisen voor een nieuwe cao in te gaan. © ANP

Shell naar rechter om vakbondsacties Moerdijk

Shell wil bij de rechter afdwingen dat vakbonden een deel van hun acties bij Moerdijk stoppen. De cao-protesten maken het onmogelijk om onderhoud te plegen aan een petrochemische installatie, waardoor volgens het olie- en gasconcern de veiligheid in het geding is.

Vakbonden voeren al langer acties voor een betere cao voor medewerkers in Pernis en Moerdijk. In Pernis werd het werk neergelegd. In Moerdijk houden werknemers de installatie juist draaiende, waardoor een grote onderhoudsbeurt aan een zogeheten cracker niet door kan gaan.

Veiligheid voorop

Shell erkent het recht om actie te voeren, zegt een woordvoerder. ,,Maar veiligheid is een kernwaarde bij Shell en daar tornen we niet aan.” Bij de rechter ligt daarom de eis dat vakbonden volledig meewerken aan de onderhoudsstop.

Vakbonden eisen onder andere een loonsverhoging van 5 procent in 2019. Shell wil daar niet aan en vindt dat het een ,,goed aanbod” heeft neergelegd voor een nieuwe cao. Het olieconcern kondigde vorige week aan de lonen van stakende werknemers te korten.

Vakbond FNV was niet direct bereikbaar voor commentaar.