Shell schrapt circa 900 banen in Nederland
Shell schrapt circa 900 banen in Nederland als onderdeel van de eerder aangekondigde grote reorganisatie bij het olie- en gasconcern. Dat komt neer op ongeveer een tiende van het totale Nederlandse personeelsbestand.
Delen per e-mail
Shell kondigde in september al aan dat er wereldwijd een streep gezet wordt door 7000 tot 9000 banen, om kosten te besparen vanwege de coronacrisis. Maar hoe het banenverlies precies verdeeld zou worden binnen het concern was destijds nog niet duidelijk.
Ook nu geeft Shell nog niet veel details vrij. Zo is nog niet bekend welke functies precies worden geraakt. Een woordvoerder benadrukt dat er naast het verdwijnen van een groot aantal banen, ook nieuwe banen bij zullen komen. Er is volgens hem een goed sociaal plan beschikbaar en Shell begeleidt getroffen medewerkers zoveel mogelijk naar nieuw werk.
Brits personeel
De onderneming heeft ook naar buiten gebracht dat het haar Britse personeelsbestand komende twee jaar naar verwachting met 10 procent tot 14 procent terugbrengt. Daar gaan waarschijnlijk dus tot zo’n 700 banen verloren.
Shell heeft daarnaast aangegeven dat het van plan is om 330 banen te schrappen bij de zogeheten Noordzee-activiteiten. Dit raakt waarschijnlijk vooral kantoormedewerkers in het Schotse Aberdeen.
Verder hebben wereldwijd 1500 mensen laten weten dat ze gebruik willen maken van een vrijwillige vertrekregeling. Shell zegt op dit moment werknemers nog een tweede mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van die regeling.
Bij het Brits-Nederlandse concern werken alles bij elkaar ongeveer 83.000 werknemers, van wie 9000 in Nederland en zo’n 5000 in het Verenigd Koninkrijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Aantal horecazaken stijgt: 2670 nieuwe ondernemingen sinds eerste lockdown
Ondanks de coronacrisis stijgt het aantal horecaondernemingen. Sinds de eerste lockdown in maart zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. ,,Slechter dan nu kan het niet, dus dan kan het alleen maar beter gaan.” -
Oud-voorman VNO-NCW Hans de Boer (66) overleden
Oud VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer is afgelopen nacht op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een zware hersenbloeding enkele dagen eerder. De Boer nam vier maanden geleden afscheid van grootste werkgeversorganisatie van Nederland. -
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen. -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn.
-
Kamer schrikt van opkopen zonneparken door buitenlandse bedrijven: ‘Bijzonder onwenselijk’
Het kabinet moet strengere eisen stellen aan de bouw van zonneparken, zodat subsidies niet meer massaal naar het buitenland verdwijnen en inwoners financieel meer gaan profiteren. Dat stellen Kamerleden na onderzoek van deze krant, waaruit zaterdag bleek dat veel zonneparken worden opgekocht door buitenlandse investeerders waardoor omwonenden buitenspel staan. -
PREMIUM
Thalys staat (bijna) stil, bedrijf heeft leningen nodig om te overleven
Thalys, het bedrijf dat treinen laat rijden tussen Amsterdam en Parijs, heeft afgelopen jaar enorme klappen gekregen. Het aantal passagiers en de omzet daalden met ruim twee derde: een historisch dieptepunt. ,,Corona heeft ons hard getroffen’’, zegt een woordvoerder. ,,We hopen dat onze activiteiten tegen de zomer van dit jaar weer aantrekken. -
Tony's Chocolonely wil cacao-industrie (opnieuw) wakker schudden
Europese wetgeving is hard nodig om bedrijven in de cacao-industrie te verplichten misstanden zoals kinderarbeid en slavernij in hun keten aan te pakken. Dat stelt Tony's Chocolonely.