Shell wil niet langer ‘Royal Dutch’ zijn en wordt Brits, kabinet ‘onaangenaam verrast’
Update/videoOlie- en gasconcern Shell wil volledig Brits worden. Het hoofdkantoor wordt naar het Verenigd Koninkrijk verplaatst. Het oliebedrijf verliest dan ook de titel ‘Royal Dutch’. Het bedrijf blijft wel gewoon in Nederland aanwezig. Een aantal banen zal overgaan naar het Verenigd Koninkrijk.
Het kabinet is zondag op de hoogte gesteld, en is ‘onaangenaam verrast’ door het besluit van het bestuur van het olieconcern, meldt demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken. Ook ‘betreurt het ten zeerste’ dat Shell gaat verhuizen. ,,We zijn in gesprek met de top van Shell over de gevolgen van dit voornemen voor banen, cruciale investeringsbeslissingen en duurzaamheid. Die zijn enorm belangrijk”, aldus Blok.
Werkgeversvereniging VNO-NCW is teleurgesteld dat olie- en gasconcern Shell uit Nederland vertrekt. ,,Dit is een enorme aderlating voor Nederland. Met een vertrek van Shell verslechtert het Nederlandse vestigingsklimaat.” De aanwezigheid van hoofdkantoren van grote internationale bedrijven is volgens VNO-NCW een aantrekkingskracht voor bedrijvigheid van over de hele wereld.
Sneller en flexibeler
De aandeelhouders moeten nog instemmen met het voorstel. Volgens Shell moet de versimpeling van de structuur ervoor zorgen dat het bedrijf sneller en flexibeler kan opereren. ,,In een tijd van ongekende verandering voor de sector, is het voor ons nog belangrijker dat we meer slagkracht hebben om de transitie naar een wereldwijd koolstofarm energiesysteem te kunnen versnellen”, zei voorzitter van het bestuur van Shell, Sir Andrew Mackenzie. ,,Een vereenvoudigde structuur helpt Shell om vaart te maken.”
Ook de fiscale vestigingsplaats van Shell - het hoofdkantoor - verhuist naar het Verenigd Koninkrijk. Hier worden dan de vergaderingen gehouden van het bestuur en de directie. Volgens Shell zullen topman Ben van Beurden en financieel directeur Jessica Uhl naar het Verenigd Koninkrijk vertrekken. Een aantal leidinggevenden gaat in het kielzog van het duo mee.
Medewerkers van Shell in Den Haag zijn ‘in shock’ nadat ze vanmorgen in hun mail lazen dat hun hoofdkantoor naar Londen verhuist. ,,Over twee dingen zijn we in shock. Dat we dit niet hebben zien aankomen en we maken ons uiteraard zorgen over wat het in de toekomst betekent voor onze baan", zegt één van hen. Ze vrezen dat de werkgelegenheid bij Shell in Den Haag op termijn een flinke klap gaat krijgen. ,,Shell kan wel zeggen dat het een papieren verhuizing is en het handiger is om het bedrijf onder één belastingbewind te krijgen, maar de belofte dat het hoofdkantoor altijd in Den Haag zou blijven hebben we al eerder gehoord.”
Royal Dutch
Olie- en gasconcern Shell verliest met de aanstaande verhuizing ook zijn koninklijke titel, Royal Dutch. Van Beurden zegt dat het bedrijf door de verplaatsing van het hoofdkantoor geen aanspraak meer maakt op de status. Van Beurden noemt het ‘bijzonder pijnlijk en betreurenswaardig’ om de titel te verliezen. Shell stelt aandeelhouders tijdens een vergadering op 10 december een naamswijziging voor, waarbij Royal Dutch uit de naam verdwijnt.
Van Beurden belooft dat Shell, ondanks de beoogde verhuizing, sterk verbonden blijft met Nederland. Shell telt in Nederland zo’n 8500 werknemers. ,,Ik besef heel goed dat de aankondiging van vandaag voor veel mensen een moeilijke boodschap is. Toch wil ik benadrukken dat de vereenvoudiging van onze structuur noodzakelijk is om onze strategie te versnellen.”
Ook Marjan van Loon, die aan het hoofd van Shell in Nederland staat, benadrukt dat de beoogde verhuizing geen gevolgen heeft voor de activiteiten van de Nederlandse tak. ,,Shell blijft ook in Nederland een grote speler.” Het concern blijft vanuit Nederland onder meer actief met de ontwikkeling van hernieuwbare energie en andere energie-innovaties. Dat gebeurt vanuit zowel Den Haag als Amsterdam.
De verschillende onderdelen van het Shell-concern - Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij en The Shell Transport and Trading Company - zijn al sinds 2005 verenigd onder één Engelse moedermaatschappij: Shell. Shell is niet het eerste van oorsprong Nederlandse concern dat Brits wordt. Unilever ging Shell een jaar geleden al voor.
Schatkist
De verhuizing van Shell kost de Nederlandse schatkist veel geld, mogelijk miljarden, maar daar wil Van Beurden niet op ingaan. Jarenlang ging Shell ervan uit dat ook in Nederland de dividendbelasting zou worden geschrapt, zoals in het Verenigd Koninkrijk het geval is, waarmee de Britse en Nederlandse aandelen zonder al te grote problemen samengevoegd konden worden. Maar die beslissing bleef uit, waarop Shell zijn conclusies trok.
Volgens Van Beurden is er nooit gesproken over een op papier volledige verhuizing naar Nederland. Net als bij Unilever zouden aandeelhouders van Shell volgens hem daar niet mee hebben ingestemd. Door op papier volledig Nederlands te worden zou Shell onder meer zijn positie in de leidende FTSE-beursindex in Londen kwijtraken. Dat zouden veel aandeelhouders niet hebben geaccepteerd. Shell blijft met de overstap naar Londen wel gewoon in de AEX-index in Amsterdam genoteerd.
Duurzaamheid
De keuze voor het Verenigd Koninkrijk doet niets af aan de investeringsbeslissingen en plannen op het gebied van duurzaamheid. Van Beurden legt uit dat veel van de plannen van Shell voor bijvoorbeeld verduurzaming in de Rijnmond en in Moerdijk beginnen. Datzelfde geldt wellicht ook voor Groningen, waar Shell inzet op waterstof. ,,We kunnen niet winnen in Europa, zonder Nederland”, aldus de topman.
De verhuizing heeft geen gevolgen voor de rechtszaak die milieuorganisatie Milieudefensie tegen het bedrijf heeft aangespannen, stelt Milieudefensie. Milieudefensie spande een rechtszaak tegen Shell aan om het bedrijf te dwingen tot het drastisch verlagen van zijn uitstoot van broeikasgassen. Eind mei besloot de rechtbank in Den Haag dat de klimaatplannen van Shell niet ver genoeg gingen en dat het bedrijf per direct meer moet doen om zijn uitstoot naar beneden te krijgen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019.
Ook moet Shell zich inspannen voor een verlaging van de uitstoot van gebruikers. Het bedrijf gaat in beroep tegen die uitspraak, maar moet tot de behandeling daarvan wel al actie ondernemen. Shell beloofde na de uitspraak de strategie voor verduurzaming naar voren te halen en meldde in oktober de uitstoot in 2030 met 50 procent te willen hebben verlaagd.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kamer: Arbeidsmigrant blijft welkom, wel verzet tegen komst Marokkanen en Tunesiërs
Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat arbeidsmigranten welkom moeten blijven in Nederland, mits hun woon- en werkomstandigheden verbeteren. Het Europese plan om ook nieuwe groepen migranten uit Marokko, Tunesië en Egypte hier te laten werken, stuit echter op grote weerstand. -
PREMIUM85
Lange wachttijden en hoge prijzen in de bouw: 'Er wordt al gewerkt met oorlogsclausules’
-
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUM58
Het leek allemaal net de goede kant op te gaan, maar komen we nu toch in een recessie?
De hoge inflatie vraagt om een renteverhoging. Maar de hogere rente dreigt de economie in een recessie te duwen. Dat zorgt voor een dilemma voor de centrale banken. -
36
De Arbeidsinspectie slaat niet voor niets alarm
Volgens de inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie moet er een rem worden gezet op de komst van arbeidsmigranten. Het is de zoveelste oproep aan het kabinet om met fatsoenlijk beleid te komen op dit onderwerp. Nog jaren broeden op ‘wat dan’ duurt te lang, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar.
-
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Biertje is populairder dan voor de coronapandemie
Nederlanders kochten in de eerste drie maanden van het jaar iets meer bier dan in dezelfde periode van 2019, het laatste jaar voordat de coronapandemie een crisis veroorzaakte. Brouwers verkochten vooral meer van de drank voor thuisgebruik, het herstel in de horeca bleef achter door de lockdown in januari.
138 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerjan van Blitterswijk
Sander de Koning
Derk Jan Bos
Lisette De Jongh Swemer
a.j. Hulst