Volledig scherm
Het prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste hypotheek kan oplopen tot meer dan 550 euro per jaar. © ANP XTRA

'Shoppen bij aanschaf hypotheek loont'

Goed 'shoppen' bij het aanschaffen van financiële producten zoals een hypotheek en verzekeringen loont en scheelt al gauw honderden euro's. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft uitgerekend dat een jong gezin tussen de 900 en 2100 euro per jaar goedkoper uit kan zijn voor hypotheken, verzekeringen en leningen. Voor een ouder echtpaar ligt de mogelijke besparing zelfs tussen de 1000 en 2400 euro per jaar.

De toezichthouder heeft een vergelijking laten maken tussen het goedkoopste, het gemiddelde en het duurste aanbod van verschillende producten. Het blijkt dat het prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste hypotheek kan oplopen tot meer dan 550 euro per jaar. Bij autoverzekeringen gaat het om een kloof van bijna 500 euro.

Hoeveel je precies kunt besparen, verschilt per persoon. De voordelen kun je behalen als je een product voor het eerst aanschaft, maar in veel gevallen loont overstappen ook. Bij het aanschaffen van bijvoorbeeld een hypotheek of verzekering is het volgens ACM echter wel van belang dat je niet alleen op de prijs let, maar ook op wat je precies nodig hebt.

Stimuleren van concurrentie

Quote

Bedrijven gaan meer keuzes bieden of een aantrekke­lij­ker aanbod doen.

Chris Fonteijn, ACM-bestuursvoorzitter

ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn wijst er ook op dat prijsbewuste consumenten die vergelijken voor ze iets kopen de concurrentie tussen aanbieders stimuleren. ,,Bedrijven gaan dan meer keuzes bieden of een aantrekkelijker aanbod doen.''

In 2012 hield de concurrentiewaakhond al een soortgelijk onderzoek. Bij autoverzekeringen is er in vergelijking met destijds nu nog meer voordeel te behalen. Voor financiële producten waar rentes worden berekend, zoals leningen, hypotheken en spaarrekeningen, zijn de prijsverschillen de laatste jaren kleiner geworden.