Volledig scherm
Benjamin Smith © Air France-KLM

Smith maandag aan de slag bij Air France-KLM

Ben Smith, de nieuwe topman van Air France-KLM, begint maandag in zijn nieuwe functie. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie liet eerder weten dat de Canadees uiterlijk aan het einde van deze maand zou beginnen.

Smith werd medio augustus benoemd als nieuwe topman. Hij krijgt een zware klus. Hem rest onder meer de taak om een slepend loongeschil met piloten van Air France de wereld uit te helpen. Eerder dit jaar voerden de vliegers meermaals acties in hun roep om meer salaris. Dit kostte het bedrijf honderden miljoenen euro's. Zijn voorganger Jean-Marc Janaillac verbond zijn lot aan een uiteindelijk afgewezen loonvoorstel.

De Franse bonden kondigden al aan niet te schromen opnieuw stakingen aan te kondigen als de luchtvaartmaatschappij niet over de brug komt. Ook de beloning van Smith, die de eerste niet-Franse topman voor het concern is, steekt bij de bonden.

Smith gaat minimaal negen ton per jaar verdienen. Dat kan met bonussen oplopen tot maximaal 4,25 miljoen, onthulde de luchtvaartcombinatie vorige maand op haar website. Bij een eventueel gedwongen vertrek krijgt hij een slordige 4,5 miljoen euro mee. Eerdere berichten spraken zelfs van 8,5 miljoen, zo bleek eerder deze week uit documenten die de luchtvaartmaatschappij op haar website publiceerde.