Een snellaadstation van Fastbed aan de A44 bij Oegstgeest.
Volledig scherm
Een snellaadstation van Fastbed aan de A44 bij Oegstgeest. © ANPinOpdracht

Snellaadbedrijf Fastned wil beursnotering

Fastned wil nog voor de zomer een beursnotering in Amsterdam. Dat maakte de snelgroeiende exploitant van snellaadstations vanmiddag bekend.

Het in 2012 opgerichte Fastned heeft afgelopen jaren een netwerk van 80 snellaadstations langs de Nederlandse snelwegen gebouwd. In Duitsland zette het 11 stations neer en binnenkort opent in Groot-Brittannië het eerste station. 

Het bedrijf van ondernemers van Michiel Langezaal en Bart Lubbers, de zoon van ex-premier Ruud, heeft grote ambities: Fastned wil komende jaren ook in België, Frankrijk en Zwitserland snellaadstations neerzetten. In het Alpenland won de exploitant laatst een aanbesteding voor 20 locaties.

Het bedrijf kwam maandag nog met cijfers over de eerste drie maanden van 2019. Daarin verdrievoudigde de omzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.  Het aantal klanten ging afgelopen kwartaal ook omhoog, van ruim 8.000 naar bijna 23.000.

Weinig auto's

Die cijfers klinken echter indrukwekkender dan ze zijn. De omzet van Fastned bedroeg van januari tot en met maart slechts 844.000 euro. Veel laadstations krijgen op een dag maar weinig elektrische auto's over de vloer. Meer financiële cijfers geeft de onderneming bovendien niet. Onlangs maakte Fastned bekend dat vorig jaar de opbrengsten hard stegen, maar de investeringen ook. Over 2018 werd een nettoverlies van 6,3 miljoen euro geleden. Elk laadstations vergt een flinke investeringen, tot wel 400.000 euro voor stations met de grootste vermogens

Door naar de beurs te gaan, hoopt Fastned vers kapitaal op te halen van beleggers. Het bedrijf wijst zelf op de verwachte groei van het aantal elektrische auto's. Momenteel rijden er bijna 53.500 stekkerwagens op de Nederlandse weg, becijferde RVO eind maart. Daarnaast zijn er nog eens bijna honderdduizend plug-in hybrids. 

Tekst gaat verder na de foto

Een stekkerauto met stekker
Volledig scherm
Een stekkerauto met stekker

Elektrische modellen in pijplijn

De verwachting is dat die aantallen komende jaren fors omhoog gaan. Veel autofabrikanten hebben betaalbare elektrische wagens in de pijplijn zitten. Ook het fiscale regime speelt mee, waardoor de verkoop van stekkerauto's sinds januari is aangetrokken. Door nieuwe bijtellingsregels werden er in maart circa 2.400 elektrische auto's meer verkocht dan maart 2018. Inmiddels is bijna 5 procent van alle nieuw verkochte wagens een stekkerauto.

Al met al meent Fastned hierdoor een goede businesscase te hebben als al die elektrische wagens straks de weg op komen.