Snoep zou steeds gezonder zijn, maar is dat echt zo?

videoHalloween en Sint-Maarten maken de snoeper in kinderen los. Vanavond staan ze weer voor de deur, zingende kinderen die hopen op iets lekkers. Snoep zou steeds vaker verantwoord zijn. Maar kan dat wel, gezond snoepen?

Gezonde tractatie

Rozijntoffee (20 kcal per portie)

Pak doosjes rozijnen per stuk in met cellofaan of gekleurd papier, en rol de uiteinden van het cellofaan als een toffee op. Bind ze vast met cadeaulint. Je kunt er ook nog een toepasselijk figuurtje opplakken.

Het zijn gouden tijden voor snoepverkopers. De weken rond Halloween en Sint Maarten wordt in de supermarkten aanzienlijk meer snoep verkocht dan normaal, ziet onderzoeker Dirk Roost van onderzoeksbureau IRI. ,,Bij een merk als Haribo, dat veel uitdeelverpakkingen verkoopt, zien we zelfs een stijging van 65 procent."

Wij zijn echte snoepers. Inclusief chocolade en kauwgom verorbert de gemiddelde Nederlander zo'n 11 kilo snoep per jaar. Dat is een stuk meer dan het Europese gemiddelde, dat rond de 8,5 kilo ligt.

Uit die verkoopcijfers valt overigens niet te concluderen dat wij de grootste zoetekauwen van Europa zijn, stelt Rob Morren, sectorbankier Food bij ABN AMRO. ,,In Zuid-Europese landen zie je meer koekjes en zoete broodjes in de schappen. Hoe we snoepen, is sterk cultureel bepaald.''

Drop het populairst

Gezonde tractatie

Fruitspookjes (25 of 60 kcal per portie)

Steek een sateprikker in een appel of mandarijn en wikkel er een uitgevouwen wit servet omheen. Maak het servet aan de onderkant vast met cadeaulint. Teken met viltstift twee oogjes op het servet. Steek de spookjes met z’n allen op een halve kool in aluminiumfolie.

Drop is in Nederland nog altijd de grote favoriet. Ongeveer een vijfde van de 850 miljoen euro die in Nederland jaarlijks wordt uitgegeven aan snoepgoed (exclusief chocolade), besteden we aan drop. Na een jarenlange daling wint drop weer aan populariteit. Koek raakt daarentegen uit de gratie, met name koek met een vulling. En in plaats van kauwgom kiezen we steeds vaker mintjes.

De consumptie van chocolade is redelijk stabiel, ziet analist Karine Chartier van de Rabobank. ,,Wel zien we dat er meer geld wordt besteed aan chocolade, door de opmars van nieuwe merken met fancy smaken, verpakkingen en kwalitatief goede chocola.''

Tony Chocolonely heeft chocoladeproducenten wakkergeschud. Zo eisen Johnny Doodle en de hippe nieuwe Delicataverpakkingen inmiddels heel wat schapruimte op bij Albert Heijn.

Gezond snoep bestaat niet

Gezonde tractatie

Schatkist vol zakjes munten (50 kcal per portie)

Knip vierkante stukken jute (20x20 cm) en leg op elk stuk een mandarijn en twee chocolade- of dropmunten. Vouw de punten bij elkaar en bind samen met een stukje touw. Doe ze allemaal samen in een kistje of een schoenendoos beplakt met bruin papier en stroken goudpapier als sluitingen.

Een andere trend: steeds meer snoep claimt gezond te zijn. Omdat het minder of geen suiker bevat, is gemaakt met louter natuurlijke smaak- en kleurstoffen of er vitamine C aan is toegevoegd. Het gaat nu al om 15 procent van al het snoep en dat percentage zal komende jaren alleen maar stijgen, verwacht Morren. Maar... gezond snoep bestaat niet, waarschuwt het Voedingscentrum.

,,Snoep zonder suiker is nog altijd slecht voor je gebit door de zuren die erin zitten'', zegt woordvoerder Patricia Schutte van het Voedingscentrum. ,,Een kind dat snoept, heeft daarna minder trek in eten waarmee het noodzakelijke gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt.''

Een mandarijntje trakteren aan de zingende kinderen dan maar? Schutte: ,,Inderdaad. Of snoeptomaatjes, wat druifjes. Een traktatie hoeft overigens niet per se iets te eten te zijn. Denk ook eens aan een gummetje of kleurplaat.'' Af en toe een snoepje mag volgens het Voedingscentrum overigens best. ,,Zeker als je genoeg beweegt. Maar niet elke dag.''

Het Voedingscentrum heeft, speciaal voor Halloween en Sint-Maarten, een aantal verantwoorde traktaties samengesteld. Leuk om te maken, leuk om te geven. De drie hier getoonde ideeën passen qua thema perfect bij het jaarlijkse verkleedpartijtje.

Volledig scherm
Kinderen in Aarlanderveen bellen bij mensen aan, zingen en vragen om snoep na hun Sint Maarten-optocht. © Martin Sharrott Fotografie