Volledig scherm
© ANP

‘Spaarrente daalt, maar voor rood staan vragen banken de hoofdprijs’

Terwijl de rentes voor hypotheken, sparen en persoonlijke leningen dalen, hebben banken de tarieven voor rood staan op de betaalrekening of lenen op creditcard de afgelopen jaren niet of nauwelijks verlaagd. Dat signaleert vergelijkingssite Geld.nl.

Voor rood staan betaalt een klant nog altijd gemiddeld 10 procent rente aan zijn bank. Buiten de ING hebben de meeste banken dit tarief de afgelopen twee jaar niet verlaagd. Ook voor een krediet op de creditcard hebben banken nauwelijks een verlaging doorgevoerd. De klant is nog altijd zo’n 14 procent rente kwijt. 

Opmerkelijk, vindt financieel expert Amanda Bulthuis van Geld.nl. De rentes voor bijvoorbeeld persoonlijke leningen, hypotheken en sparen zijn de afgelopen jaren gedaald. Daarbij volgden ze de daling van marktrentes. 

Volgens ABN Amro, ING en ASN Bank liggen de rentetarieven hoger bij roodstanden en creditcardkredieten omdat de risicokosten hoger zijn dan voor een hypotheek, waar er een onderpand is voor de lening. Daarnaast zijn de administratiekosten voor het verstrekken van een lening bij kleinere bedragen in verhouding hoger, zo luidt de verklaring.

Persoonlijke lening

Geld.nl vindt de argumenten niet opgaan. Bulthuis: ,,Die risico- en administratiekosten waren er ook al voordat de marktrentes omlaag gingen.” Ze raadt klanten aan om eerder voor een persoonlijke lening te kiezen dan voor rood staan of lenen op de creditcard. Voor een lening van 5000 euro begint de rente vanaf 5,8 procent.