Volledig scherm
PREMIUM
© Vijselaar en Sixma

Sparen in de bv

Geld&GoedSparen bij de bank loont niet meer. Sterker nog, door de lage spaarrente en het belastingtarief in box 3 lever je per saldo geld in. Die belastingdruk kun je verlagen door je vermogen onder te brengen in een spaar-bv. Je geld verhuist dan fiscaal naar box2, waarin je minder belasting betaalt.

Quote

In een spaar-bv zijn de aandeelhou­ders doorgaans ook de bestuur­ders

Stel, je hebt boven de belastingvrijstelling van 30.000 euro (of 60.000 met fiscale partner) een kapitaal van 250.000 euro tegen een rente van 0,35 procent uitstaan. Dat levert een rendement op van 875 euro.

Maar de fiscus gaat ervan uit dat je, onder meer door te beleggen, over zo’n vermogen meer rendement haalt en komt uit op een fictief rendement van 9190 euro. Daarover moet je 30 procent belasting betalen, ofwel 2757 euro (2266 met fiscale partner). Onder de streep lever je dus 1882 euro (1391 euro voor stellen) aan spaargeld in.

Steek je het geld echter in een spaar-bv, dan neemt je spaarsaldo wel toe. Want dan betaal je circa 40 procent belasting (vennootschapsbelasting en aanmerkelijkbelangheffing) over alleen het daadwerkelijk behaalde rendement (875 x 0,40 = 350 euro). Daardoor groeit je vermogen per saldo met 525 euro (875 - 350).

De spaar-bv, die in box 2 (inkomen uit aanmerkelijk belang) valt, is het overwegen waard als je minimaal 200.000 euro aan eigen vermogen in die bv kunt storten. Het oprichten en onderhouden van een bv brengt namelijk kosten met zich mee.

Sparen in een bv loont niet bij rendementen hoger dan 3 procent. In die situatie ben je belastingtechnisch voordeliger uit in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Omdat box 3 verschillende schijven en rentepercentages kent, is het raadzaam het persoonlijk omslagpunt te laten berekenen. In bovenstaand rekenvoorbeeld ligt dat omslagpunt op een rendement van 2,76 procent.

Bij een aardig vermogen lijkt zo’n spaar-bv dus aantrekkelijk, maar hoe richt je er een op? We vroegen het Iris Brik, onafhankelijk financieel planner bij Fine Tuning Personal Finance in Rotterdam. Met haar stappenplan spaar je straks voordelig in de bv.