Volledig scherm
Philipstopman Frans van Houten krijgt opnieuw te maken met ontevreden aandeelhouders. © Dijkstra bv

Speculanten openen aanval op Philips

Na Unilever en AkzoNobel ligt nu Philips onder vuur van speculanten. Het activistische fonds Third Point is bezig een belang op te bouwen in de Nederlandse multinational, melden bronnen aan de Britse krant The Times. Philips wil niet reageren op het nieuws.

Nederland blijft een favoriet jachtterrein voor speculanten. Philips is alweer de derde multinational dit jaar die wordt belaagd. Unilever kreeg eerder een ongevraagd bod van 130 miljard euro van concurrent Kraft Heinz. AkzoNobel kreeg een vijandig bod van concurrent PPG uit de VS. Beide overnamepogingen mislukten.

Third Point richt nu de pijlen op Philips. Dat is logisch, vindt Jos Versteeg, analist bij zakenbank Theodoor Gilissen. ,,De prestaties bij Philips moeten structureel verbeteren. Al jaren blijven omzet- en winstgroei achter.’’

Beurskoers

Versteeg wijst op de beurskoers. ,,Die was eind jaren 90 van de vorige eeuw 60 euro. Nu staat de koers iets boven de 30 euro.’’ Philips was toen overigens wel een stuk groter. Zo zaten de chipdivisie NXP en de lichtdivisie nog bij het bedrijf.

Third Point kwam eerder in het nieuws toen het bedrijf zich in 2014 bij DSM meldde als aandeelhouder. Het fonds wilde dat het bedrijf zich zou opsplitsen. De raad van bestuur weigerde dat en twee jaar later was Third Point weer weg als aandeelhouder.

Voor Philipstopman Frans van Houten is het niet de eerste keer dat hij met activistische aandeelhouders te maken krijgt. Eerder werd hij als baas van chipdivisie NXP de laan uitgestuurd door ontevreden aandeelhouders. De vraag is of hij dat weer gaat meemaken. 

Onder druk

Bij AkzoNobel hadden ontevreden aandeelhouders zich verenigd en konden ze zo de raad van bestuur flink onder druk zetten. Het chemiebedrijf kondigde daarop een flinke koerswijziging aan om de aandeelhouders tevreden te stellen.

Bij Philips is het aandelenbezit echter zeer verspreid. Third Point moet flink veel aandelen kopen om invloed te hebben. Volgens onbevestigde geruchten zou Third Point bereid zijn om voor miljarden euro’s aandelen Philips te kopen. Maar vooralsnog is er geen reden voor paniek bij Van Houten.

De eerste winst heeft Third Point al binnen. Zodra het nieuws uitlekte, steeg de koers van Philips met meer dan 5 procent.

Een opsplitsing van Philips zou slecht nieuws zijn voor Nederland. Philips is van alle multinationals het meest ‘Nederlandse’ bedrijf. Veel onderzoek en productie vindt nog steeds in Nederland plaats.


Lees ook:

Kroonjuwelen bewaken prima, maar bescherm geen rotte appels

Zo voorkwamen Nederlandse bedrijven een ongewilde overname

'Bescherming maakt multinationals log en lui'

Dient bescherming van Akzo wel een breder belang