Volledig scherm
Medewerkers van de Intertoys maken er het beste van. © Jacques Zorgman

Speelgoedwinkels Bart Smit en Toys XL worden Intertoys

De speelgoedwinkels van Bart Smit en Toys XL gaan verder onder de naam Intertoys. Eigenaar Blokker Holding heeft besloten om al zijn speelgoedketens samen te voegen onder één merknaam, maakte het winkelconcern vandaag bekend.

Het is de bedoeling is dat de 234 zaken van Bart Smit begin volgend jaar gefaseerd worden omgebouwd. Eind dat jaar zullen ook de veertien megastores van Toys XL een andere naam op de gevel hebben. Dan schakelt de samengevoegde speelgoedketen ook over op één webshop: intertoys.nl.

Een en ander betekent dat naar verwachting enkele tientallen medewerkers boventallig worden. Dit betreft banen op het hoofdkantoor. Volgens Blokker worden er ook nieuwe functies gecreëerd, waardoor het bedrijf hoopt nog mensen te kunnen herplaatsen.

Blokker denkt met één speelgoedmerk de klant beter van dienst te zijn. Dan hoeven marketing en investeringen ook niet meer over drie ketens verdeeld te worden. Er is voor de naam Intertoys gekozen omdat die nu de meeste winkels heeft: inclusief franchisefilialen 301.

Niet gerust
Vakbond CNV is er evenwel niet gerust op dat de personele gevolgen zo beperkt blijven. ,,Zo eenvoudig ligt het waarschijnlijk niet'', reageert CNV-bestuurder Martijn den Heijer. ,,Ik heb vooral vragen over locaties waar de verschillende speelgoedwinkels nu dicht bij elkaar zitten. Wat gebeurt daarmee en wat betekent dat voor de mensen?''

Het was al bekend dat Blokker Holding, verder bekend van onder meer Blokker, Marskramer, Xenos en Leen Bakker, aan verbeterplannen werkte bij al zijn ketens. Het concern schrijft nu al twee jaar rode cijfers en wil graag weer winstgevend worden.

4200 werknemers
Eerder dit jaar werden bij de Blokker-winkels en bij Xenos al ontslagrondes aangekondigd. Voor kookwinkelketen Cook&Co is besloten helemaal te stoppen met de fysieke filialen en het merk alleen voort te zetten als webshop.

Bij Bart Smit, Intertoys en Toys XL werken bij elkaar meer dan 4200 mensen, niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, België en Luxemburg.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement