Volledig scherm
© AD

Spijbelen voor H&M-collectie Alexander Wang

Ze geven toe dat de naam Alexander Wang aanvankelijk geen bellen bij ze had doen rinkelen, maar ze waren vanochtend toch vroeg opgestaan om een collector's item van deze modeontwerper te scoren bij Hennes & Maurits.

Volledig scherm
© H&M
Volledig scherm
© H&M
Volledig scherm
© H&M

Om 7 uur 's ochtends had zich voor de deur van het Zweedse modewarenhuis al een bescheiden rij gevormd van jongeren op zoek naar een kledingstuk met daarop de naam van de hippe New Yorker. Winkelpersoneel deelde gekleurde armbandjes uit om de stormloop van in goede banen te leiden. De vestiging aan de Wagenstraat in Den Haag was een van de negen filialen in Nederland waar de door duiksport en fitness  geïnspireerde geïnspireerde collectie te koop was.

Ziek gemeld
'Ik heb mij ziek gemeld voor school,' zegt de Haagse studente Pabiche die met haar armbandje wacht op haar beurt te worden binnengelaten. 'Mijn moeder vond het niet erg dat ik spijbel, die begrijpt het wel. Mijn vader zou het belachelijk vinden.'

Colin Werkhoven, in het dagelijks leven ontwerper van computer-applicaties is deels geslaagd in zijn missie. Hij stond om half negen voor de deur en komt anderhalf uur later met een trui van 60 euro naar buiten. 'Normaal betaal je het tienvoudige voor deze ontwerper,' weet hij. Wat de trui zo bijzonder maakt zijn niet alleen de merknaam, maar ook de stof. 'Het voelt alsof het voor een wetsuit is gemaakt.'

Jas en trui
Waar de Wang-collectie voor vrouwen tussentijds steeds wordt aangevuld, moeten de spaarzaam aanwezige mannen het doen met slechts een beperkt aantal stuks uit de winkelvoorraad. 'Ik had ook een jas en nog een andere trui willen hebben, maar die waren nu al op,' zegt Colin.

Inmiddels heeft hij via een whatsapp-verbinding contact met zijn moeder die vanuit huis een poging waagt als dezelfde kledingstukken ook vanaf 10.00 uur online in de verkoop gaan. De moeder van Colin is niet de enige, want de website is de hele ochtend overbelast en nagenoeg onbereikbaar.

Dan maar wachten tot volgend jaar de eerste donderdag in november wanneer H&M met de volgende tijdelijke collectie komt van een couturier. Of naar Marktplaats waar enkele uren na de start van de verkoop waarschijnlijk al de eerste Alexander Wang-items met enkele tientjes winst te koop worden aangeboden.