Volledig scherm
De Staatsloterij maakte zich tussen 2000 en 2008 schuldig aan misleiding. © anp

Staatsloterij verloot 13,5 miljoen onder bedrogen deelnemers

De Staatsloterij gaat op 27 mei 13,5 miljoen aan prijzengeld gratis verloten onder de miljoenen deelnemers aan de loterij uit de periode 2000 tot en met 2007. Deze spelers zijn misleid doordat er destijds onjuiste informatie over prijzengeld naar buiten werd gebracht. Daarnaast krijgen de ongeveer 200.000 deelnemers die zich bij een claimstichting hadden aangesloten, eenmalig 40 euro terug. Alles bij elkaar kost deze goedmaakactie de Staatsloterij ruim 30 miljoen euro.

De Staatsloterij is dit overeengekomen met de Stichting Staatsloterijschadeclaim, een van de organisaties waarmee de Staatsloterij al jaren in onderhandeling was. Bij die stichting zijn enige duizenden (ex-)spelers aangesloten, maar het gebaar geldt voor álle miljoenen deelnemers (naar schatting 7 miljoen) die tussen 2000 en 2007 deelnamen aan een of meer trekkingen van de Staatsloterij. 

Veroordeeld

De Staatsloterij werd enkele jaren geleden veroordeeld omdat het in de jaren 2000-2007 en bij de Koninginnedagtrekking in 2008 misleidende teksten gebruikte bij de communicatie over hoge prijzen. Twee claimstichtingen vechten sindsdien met de Staatsloterij om een vergoeding. Met één van die twee is nu overeenstemming bereikt over een regeling die voor álle spelers geldt. 

Deze 'bijzondere trekking' waaraan de spelers van toen nu gratis kunnen meedoen draait om vooral hoge prijzen (waaronder 5 x 1 miljoen euro) met een totaal prijzenpakket van € 13,5 miljoen. De 'bijzondere trekking' is zowel voor de abonnementspelers van toen als voor de spelers die in de winkel hun loten hebben gekocht.

Controleren

De grote vraag is hoe de Staatsloterij gaat controleren wie er tussen 2000 en 2007 ooit een of meerdere keren een lot heeft gekocht en dus nu gratis mag meedoen aan de bijzondere trekking. ,,We gaan een beetje uit van de eerlijkheid van de mensen", zegt woordvoerder Jan Driessen van de Staatsloterij. ,,Wie nu 20 loten  claimt maar niet kan bewijzen dat hij er destijds ook 20 heeft gekocht, krijgt er in elk geval twee. We hebben voor een uitvoerbaar systeem gekozen. Maar claim je meer loten, zal je toch met enig bewijs moeten komen. Een bankafschrift of je oude lot. Maar eigenlijk kan dus iedereen twee loten krijgen. En als je enig bewijs hebt of toen abonnementspeler was, maximaal vier.''

Quote

Het is gebruike­lijk dat actiebe­reid­heid wordt beloond

Jan Driessen, woordvoerder Staatsloterij

Het maximaal aantal loten dat bedrogen spelers uit 2000-2007 kunnen krijgen is dus vier. ,,Meer is niet uitvoerbaar,'' zegt Driessen. ,,Bovendien: als je destijds 15 keer hebt meegedaan, heb je ook 15 keer spelplezier gehad. Het is zelfs zo dat als je destijds wel een grote prijs won, je ook nu weer gratis kan meedoen.''

Ook is in de afgesproken regeling bedongen dat spelers die zich aansloten bij Stichting Staatsloterijschadeclaim of Stichting Loterijverlies een vergoeding ontvangen van 40 euro per persoon. Dit als extra beloning voor hun actiebereidheid. ,,Naar schatting gaat dat om 200.000 mensen", zegt Driessen. ,,Het is in Nederland gebruikelijk dat actiebereidheid wordt beloond."

Wind uit zeilen

De regeling geldt dus ook voor de spelers die zich aansloten bij die ándere stichting: Loterijverlies, van Ferdy Roet. Met die organisatie leeft de Staatsloterij al jaren op voet van oorlog omdat Roet veel hogere schadebedragen eist. Met het gebaar dat de Staatsloterij nu maakt naar álle deelnemers (ook die van Loterijverlies en ook mensen die zich bij geen enkele claimstichting hadden aangesloten) hoopt de Staatsloterij de wind uit de zeilen te halen van Ferdy Roet. 

,,Hij zal ongetwijfeld doorgaan met rechtszaken en schadeclaims, maar we hopen dat de rechter voortaan zal zeggen: er is nu een gebaar gemaakt door de Staatsloterij, nu is het klaar", zegt Jan Driessen.

De spelers die besluiten gebruik te maken van de regeling van de Staatsloterij, en dus gaan deelnemen aan de bijzondere trekking (aanmelden kan via staatsloterij.nl tot en met 19 mei), moeten ook afzien van verdere juridische stappen.