Volledig scherm
© Saskia Berdenis van Berlekom

Staatssecretaris Van Dam: Wekelijks 200 kalveren gedood

Elke week worden gemiddeld 200 kalveren geëuthanaseerd of afgevoerd naar slachthuizen omdat ze te licht zijn voor de vleesproductie. Dat meldt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Hij noemt het onacceptabel dat gezonde kalveren worden gedood.

Volledig scherm
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. © anp

Begin deze maand berichtte deze krant over het probleem. De snelle groei van melkveebedrijven in Nederland heeft geleid tot een kalfjesoverschot. In 2015, het jaar dat de Europese melkquota zijn afgeschaft, zijn volgens Van Dam 5 procent meer kalveren geboren.

Om melk te blijven geven, krijgt een koe jaarlijks een kalf. Slechts een deel van die kalfjes wordt gebruikt om oude melkkoeien te vervangen. De 'restproducten' worden op gespecialiseerde bedrijven gehouden voor hun vlees.

De kalfsvleesproducenten hebben een voorkeur voor kalveren die al wat vlees op de botten hebben. Daarom importeren ze ook zwaardere kalveren uit het buitenland. Voor te lichte Nederlandse kalveren is geen plaats.

Spuitje
1 procent van de kalveren die melkveebedrijven verlaten, krijgt daarom een spuitje of wordt rechtstreeks afgevoerd naar een slachthuis, blijkt uit cijfers van het ministerie. 

De melkveesector, de kalversector en veehandelaren hebben vorige week een plan gepresenteerd dat aan die praktijk een einde zou moeten maken. Een concrete oplossing voor alle lichtgewicht kalveren hebben ze echter nog niet. Van Dam laat weten dat hij het plan gaat bestuderen en dit voorjaar met een reactie komt.

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.