Volledig scherm
© ANP

Starter kan fluiten naar koophuis in de Randstad

Voor starters en huishoudens met een kleine beurs wordt het steeds lastiger om een woning te kopen. Vooral in de Randstad is er een groot tekort. Dat stelt makelaarsvereniging NVM op basis van de nieuwste cijfers.

Bijna een kwart van de woningen wordt inmiddels boven de vraagprijs verkocht. Enerzijds is dat te verklaren door oververhitting van de woningmarkt. Anderzijds komt dat door verkopers die met een scherpe vraagprijs meer kijkers naar de woning lokken en zo overbieden in de hand werken.

Volgens de NVM zijn er vooral in de populairste regio's van Nederland zo weinig beschikbare huizen dat kopers noodgedwongen moeten uitwijken naar omliggende gemeenten of moeten huren in de vrije sector.

In steden als Amsterdam, Leiden en Delft liep het aantal te koop staande woningen flink terug. Hierdoor werden in het afgelopen kwartaal tot 15 procent minder woningen verkocht dan een jaar eerder. 

In gebieden waar wel veel woningen te koop staan, zoals in Noord-Limburg en Zuidoost-Groningen, steeg het aantal verkopen juist met 30 procent.

Een huis kost nu gemiddeld 264.000 euro, ongeveer 10 procent meer dan een jaar geleden. Naar verwachting worden dit jaar zo'n 45.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Dit is bij lange na niet voldoende om aan de vraag te voldoen, stelt de NVM. Er zou behoefte zijn aan 80.000 nieuwe huizen, waarvan driekwart koopwoningen.