Volledig scherm
Het merendeel van de beginnende huizenkopers krijgt financiële hulp. © ANP

Starters hebben hulp ouders nodig om huis te kunnen kopen

Het merendeel van de starters op de woning markt heeft financiële steun van hun ouders nodig bij de aankoop van hun eerste huis. Dat blijkt uit onderzoek van Q&A in opdracht van vergelijkingssite Independer.

Het onderzoek richtte zich op twee groepen in de leeftijd van 20 tot 35 jaar: starters die van plan zijn een huis te kopen en starters die daadwerkelijk een huis kochten. 

Van de eerste groep verwacht 65 procent extra financiële steun nodig te hebben. Van hen is 59 procent van plan aan te kloppen bij de ouders. Van de groep met een hypotheek, had 36 procent extra geld nodig. In twee derde van de gevallen sprongen ouders bij.

Financiële steun

,,In deze explosieve huizenmarkt wordt het voor starters steeds lastiger om zelf een koophuis te financieren”, concludeert Coen de Ruiter, algemeen directeur van Independer. ,,We krijgen regelmatig vragen over de manier waarop ouders hun kinderen financieel kunnen steunen. 

Quote

Het is zorgwek­kend dat bijna helft van de starters dit niet weet

Coen de Ruiter, algemeen directeur van Independer

Ouders kunnen bijspringen in de vorm van een lening of een schenking. De voorwaarden van schenkingen zijn op dit moment fiscaal aantrekkelijk. De best passende vorm is afhankelijk van de individuele situatie.

Uit het onderzoek blijkt dat starters de toekomst somber inschatten. Zo twijfelt 53 procent van de ondervraagden of zij ooit een huis kunnen kopen omdat de huizenprijzen stijgen. Daarnaast heeft 50 procent twijfels hierover omdat de hypotheekregels zijn aangescherpt. Eenmaal in het bezit van een huis groeit het vertrouwen. Van de starters die de afgelopen vijf jaar een huis kochten, twijfelt nog maar 26 procent of zij door de stijgende huizenprijzen in de toekomst een ander huis kunnen kopen. Daarnaast is 29 procent onzeker vanwege de aangescherpte hypotheekregels.

Zorgwekkend

Bijna de helft van de starters denkt dat de kosten koper nog meegefinancierd kunnen worden in de hypotheeklening. Maar sinds het begin van het jaar moeten die uit eigen middelen betaald worden. De Ruiter: ,,Het is zorgwekkend dat bijna de helft van de starters dit niet weet.”

Eenmaal in het bezit van een huis groeit het vertrouwen overigens wel. Van de starters die de afgelopen vijf jaar een huis kochten, twijfelt nog maar 26 procent of zij door de stijgende huizenprijzen in de toekomst een ander huis kunnen kopen.