Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Stedin wil asielzoekers opleiden tot monteur

Om het chronische personeelstekort te lijf te gaan, wil Stedin asielzoekers met verblijfsvergunning en werkzoekenden uit andere sectoren opleiden tot monteur. Dat meldt de netwerkbeheerder in zijn vandaag uitgebrachte halfjaarbericht. 

De netwerkbeheerder verwacht de komende jaren overspoeld te worden met nieuwe klussen, nu veel huishoudens overgaan op elektriciteit als energiebron. Tegelijkertijd is het aanbod van technisch geschoolde krachten te klein om dat werk op te vangen. 

,,Op verschillende manieren proberen we nieuw personeel te werven en werknemers te behouden. Daarbij kijken we niet alleen naar jongeren die met een diploma hun opleiding afronden, maar ook naar bijvoorbeeld zij-instromers uit andere beroepsgroepen en statushoudende asielzoekers die worden (om)geschoold tot monteur in de Stedin bedrijfsschool", zo schrijft de onderneming. 

Behalve technisch personeel heeft het bedrijf ook behoefte aan specialisten op het gebied van data en digitalisering en cyber security. Het arbeidstekort speelt ook bij andere netwerkbeheerders. Zo luidde Alliander vorige week de noodklok over het personeelstekort. 

Het tekort aan menskracht is nu al te merken: op tal van plekken loopt de oplevering van nieuwbouwprojecten weken tot maanden vertraging op. De netbeheerders kunnen door een tekort aan technici de vraag naar nieuwe aansluitingen van gas, water en elektra niet aan. 

Volledig scherm
Stedin logo © ANP