Volledig scherm
Unilever-gebouw aan het Weena in Rotterdam. © ANP

Steeds minder werk bij Nederlandse multinationals

Het kabinet loopt te hoop tegen de uitverkoop van multinationals als PostNL, AkzoNobel, en deze week Unilever, vooral omdat die een klap voor de werkgelegenheid in Nederland zou zijn. Maar het aantal banen dat dergelijke grote multinationals in Nederland bieden, daalt al jaren gestaag. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Volledig scherm
. © AD/Mark Reijntjens

Dertien beursgenoteerde bedrijven in Nederland hebben samen 30.000 mensen minder op de loonlijst staan dan in 2006. Dat is een afname van bijna 20 procent, tot minder dan 150.000 banen.

In diezelfde periode nam het totale aantal banen in Nederland juist toe, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat aantal groeide met 6 procent naar bijna 10 miljoen. Multinationals zijn als groep bij lange na niet de grootste werkgever. Zo biedt het mkb werk aan drie miljoen Nederlanders en werken anderhalf miljoen mensen in de zorg.

De cijfers zijn opvallend in een tijd dat er grote zorgen zijn over de iconen van het Nederlandse bedrijfsleven. Na PostNL in december jagen saneringsbeluste Amerikaanse concurrenten nu op AkzoNobel en Unilever. Voor de werkgelegenheid zouden zulke overnames een grote klap zijn.

Nuchtere blik

Volledig scherm
. © AD/Infographics

Maar een nuchtere blik op de cijfers leert dat, bijvoorbeeld, Unilever allang niet meer tot de grootste werkgevers van Nederland behoort. Het bedrijf waar nu zoveel om te doen is, is met 3.350 werknemers zelfs de kleinste broodheer onder de onderzochte multinationals. Het zwaartepunt van Unilever ligt in het buitenland. Wereldwijd heeft het bedrijf dik vijftig keer zoveel mensen (169.000) in dienst. Alleen al de afgelopen tien jaar verdwenen er in Nederland zo’n 1.000 banen.

Unilever is bepaald niet de enige Nederlandse multinational die banen schrapte. Ook de banken, PostNL, KPN en Philips sneden fors in het personeelsbestand. Dat past in een wereldwijde trend – behalve de techbedrijven zien grote bedrijven hun aandeel in de koek al enkele jaren slinken.

Van de dertien onderzochte bedrijven waren er maar drie die in Nederland fors meer mensen aan het werk zetten: ASML (plus 6.000 banen), Boskalis (plus 1.700) en Ahold-Delhaize (plus 5.000). Laatstgenoemde bedrijf is meteen ook de grootste Nederlandse werkgever onder de multinationals, met 32.000 voltijdsbanen.

Deze krant doet de komende weken onderzoek naar de vraag welk Nederlands bedrijf we het meest moeten koesteren. Dat bedrijf mag zich winnaar noemen van de Kaascup.