Volledig scherm
© Martijn Beekman

Stellen steeds moeilijker tegelijk met pensioen

eenzame oude dagTegelijk met pensioen is het ideaal voor honderdduizenden tweeverdieners van 60 jaar en ouder. Maar door de stijgende pensioenleeftijd is dat voor een op de vijf stellen financieel niet haalbaar, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) in Den Haag.

Samen met pensioen, dat ziet de helft van de 60-plussers met een werkende partner wel zitten. Het NIDI ondervroeg meer dan 2000 werkende stellen van 60 jaar en ouder naar de wens en mogelijkheid om samen met pensioen te kunnen. Meer tijd voor elkaar en samen leuke dingen doen zolang de gezondheid het toelaat, zijn de belangrijkste redenen om samen te stoppen. Veel stellen hebben daar ook al plannen voor gemaakt.

Voor slechts 30 procent van de stellen gaat die vlieger ook daadwerkelijk op. De jongste partner moet dan meestal eerder stoppen met werken. ,,Het alternatief, dat de oudste partner nog wat langer doorwerkt na de pensioenleeftijd, is lang niet altijd mogelijk’’, zegt Maria Eismann, onderzoeker bij het NIDI.

Levensverwachting

Quote

Het arbeidscon­tract eindigt vaak op de AOW-leef­tijd

Maria Eismann, onderzoeker NIDI

 ,,Het arbeidscontract eindigt vaak op het moment dat de AOW-leeftijd bereikt wordt.’’ Het niet samen met pensioen kunnen, komt vaker voor nu de pensioenleeftijd steeds sneller opschuift. Voor de jongste van het stel ligt de AOW-leeftijd alweer een stuk verder dan voor de oudste. De AOW-leeftijd is namelijk gekoppeld aan de levensverwachting en die stijgt. Daardoor wordt het verschil in pensioenleeftijd tussen beide partners steeds groter. En oudere stellen hebben niet meer de tijd om het financiële gat dat daardoor ontstaat te repareren.

Zo’n twintig procent van de stellen die zich verheugen op hun gezamenlijk pensioen moet daar uiteindelijk van af zien. De belangrijkste struikelblokken zijn de financiële haalbaarheid van gezamenlijk pensioneren en het leeftijdsverschil. Vooral vrouwen noemen dit vaak als reden. ,,Vrouwen zijn over het algemeen de jongste partner. Dat betekent dat zij vaak eerder met werken stoppen als ze gezamenlijk met pensioen gaan’’, zegt Eismann. ,,Hierdoor gaan zij er financieel op achteruit. En dat is voor velen een te groot financieel probleem.’’