Volledig scherm
Foto ter illustratie.

Sterkste prijsstijging koopwoningen in 15 jaar

Bestaande koopwoningen waren afgelopen maart ruim 7,3 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is de grootste prijsstijging in vijftien jaar, blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster vandaag.

In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau nog 8,6 procent lager, vergeleken met het dal liggen de prijzen gemiddeld 16,4 procent hoger.

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen was in maart ongeveer even hoog als in april 2006. Het CBS en Kadaster merkten verder op dat in Den Haag de prijzen van koopwoningen in het eerste kwartaal bijna terug waren op het niveau van vóór de crisis. De hofstad is daarmee de enige van de vier grote steden waar dit nog niet helemaal het geval is.

Appartementen en vrijstaande woningen

Alle woningtypen waren in maart duurder dan een jaar eerder. Met 10,3 procent was de prijsstijging van appartementen het grootst, die van vrijstaande woningen het kleinst: 4,9 procent. Het aantal transacties bij duurdere woningtypen, de vrijstaande en de twee-onder-een-kapwoningen, lag met respectievelijk 47,1 procent en 45,5 procent wel fors hoger dan in het eerste kwartaal van 2016, aldus het statistiekbureau.