Volledig scherm
Roland van Vliet, voorzitter van de enquetecommissie, neemt een kijkje in de Vondelkamer van het parlementsgebouw waar Kamerleden hun exemplaar van het rapport van de Parlementaire Enquetecommissie Woningcorporaties kunnen afhalen. © anp

Steun voor harde conclusies van enquêtecommissie

UpdateEen 'giftige cocktail' van overambitieuze bestuurders en falend toezicht heeft geleid tot de miljardenproblemen bij de woningcorporaties. Dat staat in het eindverslag van de parlementaire enquêtecommissie die de misstanden bij de corporaties heeft onderzocht.

In de Tweede Kamer bestaat brede steun voor de conclusies. De commissie heeft 'goed werk geleverd', zegt PvdA-Kamerlid Jacques Monasch. Ook minister Stef Blok (Wonen) prijst het rapport.

De enquêtecommissie vindt dat het roer drastisch om moet. Woningbouwverenigingen moeten zich weer beperken tot zorgen voor betaalbare huizen voor mensen met een smalle beurs. Het toezicht moet terechtkomen bij één toezichthouder.

Volgens de commissie moet de politiek zich de misstanden bij de corporaties aanrekenen. Dat geldt zowel voor het kabinet als de Kamer. Achtereenvolgende ministers grepen niet in toen het fout liep, en het optreden van voormalig minister Piet Hein Donner was zelfs op het randje.

Lessen
Alle Kamerfracties vinden dat er 'lessen getrokken' moeten worden uit het rapport, maar leggen wel eigen accenten. Zo vindt de SP dat 'de tijd is aangebroken om de volkshuisvesting te verlossen uit de klauwen van de markt'. De VVD onderstreept dat corporaties terug moeten naar hun kerntaken.

De enquêtecommissie onder leiding van onafhankelijk Kamerlid Roland van Vliet (voorheen PVV) ging aan de slag na schandalen bij de Rotterdamse corporatie Vestia. Die ging voor miljarden het schip in na speculaties met derivaten, riskante financiële producten. De commissie hield de afgelopen maanden hoorzittingen met alle betrokkenen, zowel uit de corporatiewereld als uit de politiek.

Volgens de commissie heeft de manier waarop corporaties nu werken, in de hand gewerkt dat het misging. Nadat ze eind jaren 90 werden verzelfstandigd, beschikten ze over enorme kapitalen, mede dankzij al te gretig 'meewerkende' banken. De corporaties werden bestuurd als bedrijven en gingen zich ook gedragen als vastgoedondernemingen. Directeuren opereerden als 'zonnekoningen' en de raden van commissarissen bleven op hun handen zitten en waren vaak ook niet deskundig.

Volgens Van Vliet is er voor meer dan 3 miljard euro 'verdampt' door alles wat er misging bij de corporaties. Een exact bedrag kan de commissie niet noemen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement