Volledig scherm
© ANP

Stikstofregels raken alle sectoren, dus niet alleen de boeren en de bouwers

De stikstofmaatregelen pakken niet alleen slecht uit voor bouwers en boeren. Alle sectoren in ons land gaan de gevolgen in meer of mindere mate voelen, voorspelt ABN Amro in zijn vandaag verschenen rapport ‘Stikstof waait breed uit over sectoren’.

ABN onderzocht de gevolgen van de stikstofuitspraak op het Nederlands bedrijfsleven. De uitkomst? Geen enkele sector komt er ongeschonden uit. Alleen verschilt de impact sterk per sector. Van de bouw- en vastgoedsector is bekend dat zij veruit het grootste risico lopen op faillissementen nu veel projecten geen vergunning meer krijgen. 

Voor de agrarische sector dreigt een net zo somber scenario als straks de omvang van de veestapel ingeperkt moet worden. De problemen in de bouw en agrarische sector raken op hun beurt rechtstreeks de leveranciers en afnemers van de bouwbedrijven en agrarische ondernemers in de portemonnee, verwacht ABN. Dat varieert van van supermarkten, woonwinkels of producenten tot fabrikanten en vervoerders.

Festivals

Het leed zal zich niet beperken tot de voor de hand liggende sectoren, denken de onderzoekers. Zo moeten ook de IT en de zakelijke dienstverlening rekening houden met de gevolgen. De IT-sector bijvoorbeeld doordat er minder datacenters kunnen worden neergezet omdat er geen vergunning wordt verleend. Datzelfde kan opgaan voor festivals die in kwetsbare natuurgebieden plaatsvinden. Ook verkopers van auto’s met een niet-zuinige motor moeten vrezen, aldus ABN.

De bank ziet overigens wel een lichtpuntje voor de ondernemers die duurzaam bezig zijn. ,,Die bedrijven hebben goede mogelijkheden om wél door de vergunningsprocedure te komen. Bijvoorbeeld de makers van prefabhuizen”, zegt Madeline Buijs van ABN. ,,Maar ook autohandelaren die vooroplopen in de verkoop van elektrische auto’s kunnen profiteren.”