Volledig scherm
© Getty Images

Stofzuigergate: fabrikanten geven energieverbruik niet goed weer

De regels voor het energielabel op stofzuigers moeten op de schop. Het Gerecht van de Europese Unie heeft bepaald dat tests met stofzuigers het energieverbruik onvoldoende realistisch weergeven. Daarmee gaat een streep door een Europese verordening, die voorschrijft dat op alle stofzuigers een label moet zitten dat de energie-efficiëntie aangeeft.

De uitspraak is de nieuwste episode in wat inmiddels bekend staat als de ‘stofzuigergate’. Het Britse bedrijf Dyson voert al jaren een strijd tegen Duitse merken Siemens en Bosch, die misbruik zouden maken van ‘inadequate testmethoden’. 

Ze meten namelijk niet de prestaties van het apparaat tijdens het stofzuigen, maar ze testen met lege stofzuigers. Het resultaat is volgens Dyson misleidend. Stofzuigers die het verbruik van 28 kwh/jaar beloven, en een A-label krijgen, zouden in werkelijkheid het dubbele verbruiken. 

Na de zoveelste rechtszaak had Dyson de zaak neergelegd bij het Gerecht. De eis: vernietiging van de hele Europese ‘stofzuigerverordening’ uit 2014, wat de juridische onderbouwing is voor het energielabel. Die verordening schrijft voor dat stofzuigers elk jaar getest worden op het energieverbruik, de schoonmaakprestatie en de score voor geluid en stofuitstoot. De resultaten worden weergegeven op het energielabel van de stofzuiger.

Werkelijke verbruik

Deze eis van Dysons werd in 2015 nog door het Gerecht afgewezen. In hoger beroep oordeelde het EU-Hof echter dat dat vonnis niet goed was gemotiveerd. Nu ligt daar een nieuwe uitspraak. Het werkelijke energieverbruik tijdens het stofzuigen moet leidend zijn, zo hebben de rechters uit Luxemburg beslist. 

De Europese Commissie zal de stofzuigerverordening nu moeten aanpassen. Brussel kan nog in hoger beroep gaan en heeft daarvoor twee maanden. Mogelijk heeft deze uitspraak niet alleen gevolgen voor stofzuigers. Ook andere apparaten zoals wasmachines worden getest onder ideale omstandigheden en ook daar worden vraagtekens gezet bij de energielabels en het werkelijke verbruik.