‘Stop met vaste contracten; alleen nog contracten voor 5 jaar’

De economie groeit als kool, maar de structurele kracht van Nederland is ver onder de maat is. Zo waarschuwt topeconoom Barbara Baarsma (Rabobank, SER). Gelukkig heeft ze een pittig recept om het land weer gezond te krijgen.

Soms hoor je mensen vragen wanneer het nou eens afgelopen zal zijn met reorganiseren. Topeconoom Barbara Baarsma is in een interview met De Ondernemer helder. ,,Nooit meer! De belangrijkste economische trend van deze tijd is dat alles verandert. En de belangrijkste vaardigheid die je moet bezitten, is dat je je voortdurend kunt aanpassen."

Arbeidscontracten

Quote

We moeten ons geen zand in de ogen laten strooien

Hoogleraar Barbara Baarsma

Baarsma (47), hoogleraar marktwerking- en mededingingseconomie aan de Universiteit van Amsterdam, directeur Kennisontwikkeling bij de Rabobank en Kroonlid van de SER, heeft duidelijke opvattingen. Om er een paar te noemen: arbeidscontracten voor onbepaalde tijd moeten vervangen worden, het topsectorenbeleid moet op de schop en het hypotheken- en pensioenstelsel is aan herziening toe.

Baarsma: ,,Het gaat conjunctureel goed met Nederland. Waar onze economie een paar jaar geleden tot de slechtste van Europa behoorde, doen we het nu beter dan de meeste andere landen, zeker beter dan onze buurlanden. Maar we moeten ons geen zand in de ogen laten strooien. Structureel staan we er veel minder goed voor."

Globalisering

Volledig scherm
Barbara Baarsma, directeur kennisontwikkeling Rabobank. © Rabobank

Dat de maatschappij voortdurend verandert, heeft volgens Baarsma vooral te maken met technologische ontwikkelingen en de globalisering. Daarnaast zullen we in toenemende mate last krijgen van demografische ontwikkelingen.

,,Als je structureel wilt groeien, heb je eigenlijk maar twee knoppen om aan te draaien", legt ze uit. ,,Dat zijn het arbeidsaanbod en de productiviteit. Wat dat eerste betreft: de verhoging van de AOW-leeftijd is de beste zet die het kabinet heeft gedaan. De economie groeit dit jaar naar verwachting met ruim 3 procent, maar het structurele groeivermogen schatten we voor de jaren daarna op 1,2 procent."

Hervorming 

Baarsma beklemtoont dat het belangrijk is om de arbeidsmarkt te hervormen. ,,Arbeidscontracten voor onbepaalde tijd moeten worden afgeschaft, er zouden alleen nog contracten voor pakweg vijf jaar mogen worden afgesloten. Voor wie nu een tijdelijk contract heeft, is dat een verbetering. Maar ook voor wie al dertig jaar hetzelfde werk doet, is het goed. Natuurlijk geeft het onzekerheid, maar het houdt mensen scherp, het zorgt dat ze weerbaar moeten en willen blijven. Mensen moeten ook zelfverzekerd kunnen denken: “Wat zal mijn baas doen om het grote talent dat ik ben, vast te houden, om ervoor te zorgen dat ik niet naar een ander bedrijf overstap?”’