Volledig scherm
© anp

Streekvervoer staakt vanaf maandag in hele land voor onbepaalde tijd

updateDe leden van FNV Streekvervoer hebben besloten om vanaf maandagochtend 25 juni landelijk en voor onbepaalde tijd te gaan staken. Vakbond CNV Vakmensen spreekt van 'een (vooralsnog) driedaagse staking'. Na de estafettestakingen van afgelopen tijd vinden de chauffeurs het tijd voor hardere acties om een nieuwe cao af te dwingen.

Werknemers in het streekvervoer staakten al meerdere keren. Op 30 april en 1 mei hielden ze een landelijke staking, daarna kregen de acties regionaal een vervolg in estafettevorm. De cao Streekvervoer, waar de stakers verandering in willen zien, geldt voor 12.000 werknemers.

De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en elke tweeënhalf uur een (plas)pauze. Werkgeversorganisatie VWOV zegde eerder toe de plaspauzes mogelijk te maken, maar dat is voor de chauffeurs onvoldoende. Sindsdien lijken de onderhandelingen muurvast te zitten.

Verharding van acties

'Werkgevers in het streekvervoer volharden in hun onwil om duidelijke afspraken te maken in de cao over vermindering van de enorm hoge werkdruk en over een fatsoenlijke loonsverhoging voor alle werknemers in het OV', staat in het persbericht van de bond te lezen. ,,Daarmee kiezen zij zelf voor een verharding van de acties in het streekvervoer'', aldus Paula Verhoef, eerste onderhandelaar van FNV.

De periode is tactisch gekozen na de herexamens in het middelbaar onderwijs, om leerlingen te ontzien. In heel Nederland zullen door de staking namelijk nauwelijks streekbussen en regionale treinen rijden. 

Een week de tijd

De bond geeft aan dat de twee verkenners die sinds afgelopen week een poging doen om een oplossing dichterbij te brengen ,,dus in ieder geval deze week de tijd hebben om met name de werkgevers te bewegen om concrete en goede afspraken te maken over werkdruk en loon.'' Verhoef stelt dat de stakers 'nog steeds' geen keuze hebben. ,,Staken doe je niet voor de lol."

Voor belangenorganisatie Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) kwam de aankondiging uit het niets. ,,Voor zover wij wisten, waren de bemiddelaars volop met elkaar in onderhandeling. Daarom werden wij hierdoor overvallen, omdat we geen signalen hadden gekregen dat ze er niet samen uit zouden komen'', stelt een woordvoerster.

In niemands belang

Quote

Voor zover wij wisten, waren de bemidde­laars volop met elkaar in onderhande­ling

Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV)

De VWOV wil daarom met spoed weer om de onderhandelingstafel gaan zitten met de vakbonden om de staking te voorkomen. Als het aan de organisatie ligt, gebeurt dat nog voor aanstaande maandag. ,,Deze staking is in niemands belang: niet van de reizigers, niet van de werkgevers en niet van de chauffeurs.''

Fred Kagie, de voorzitter van de VWOV, is wel van mening dat de eisen van de vakbonden '
niet haalbaar of betaalbaar' zijn. Zij eisen onder meer per 150 minuten 5 minuten extra betaalde pauze en extra loonsverhoging.

Veel gedupeerden

Ook reizigersbelangenvereniging Rover reageert verrast, en noemt de aangekondigde staking buitenproportioneel. ,,Door de meerdaagse stakingen worden buitengewoon veel reizigers gedupeerd'', staat in een persbericht. Rover toont begrip voor de eisen van de stakers, maar stelt dat de aangestelde bemiddelaars wel een kans moeten krijgen.

Ouderenbond ANBO is bang dat de stakingen met name de reizigers treffen die van het streekvervoer afhankelijk zijn, zoals ouderen, studenten, scholieren en chronisch zieken. De ouderenbond wil ook goede arbeidsvoorwaarden voor chauffeurs, maar zegt graag mee te willen denken over ludieke acties die ,,zowel de werkenden als de niet-werkenden niet in de weg zitten''.