Volledig scherm
Drie studenten stopten bij de opening van Primark Tilburg briefjes in de zakken van kledingstukken als protest tegen het kledingconcern. © BD

Studenten stoppen protestbriefjes in kledingstukken van Primark

UpdateDrie rechtenstudenten van de Tilburg University hebben gisteren een stille protestactie gevoerd bij de opening van de Primark in die stad. Ze wilden daarmee protesteren tegen de vermeende kinderarbeidpraktijken van het spotgoedkope kledingconcern.

Zo'n zeventig briefjes stopten de studenten in zakken van kledingstukken met daarop een cynische boodschap van 'Amrita', een fictief 9-jarig kind uit Bangladesh. 'Amrita' bedankt de klant voor alle aankopen, omdat ze daardoor altijd zestien uur per dag kan werken in de fabriek, waarmee ze vijf cent per uur verdient. Net genoeg om elke dag één kom rijst van te kunnen kopen.

Eén van de studenten is een Duitse die niet met haar naam in de krant wil. ,,Ik studeer rechten, het kan vervelend zijn als mijn naam op deze manier in de krant staat.'' Zij zegt dat haar medestudenten met de actie protesteren tegen de manier waarop Primark met kritiek omgaat. ,,Ze trekken zich daar niets van aan.'' 

Hoax

Het is niet de eerste keer dat er protestbriefjes of aparte kledinglabels met protesten worden gevonden in de kleding bij de Primark. Een klant uit Noord-Ierland zei in 2014 bijvoorbeeld ook dat ze een roep om hulp vond in een broek die ze bij de Britse kledingketen had gekocht. In dat briefje, dat naast een ID-kaart zou zijn gevonden, stond dat medewerkers gedwongen werden om vijftien uur per dag kleren te maken. Uit onderzoek zou toen zijn gebleken dat de broek waarin het briefje werd gevonden al lang niet meer bij de Primark werd verkocht. Volgens de supergoedkope kledingketen zijn de briefjes een hoax.

Begin vorig jaar meldden honderden medewerkers van zestien filialen van de Primark zich bij de vakbond FNV met klachten over de arbeidsomstandigheden. Primark zelf geeft in een verklaring op de website aan hoge normen te hanteren als het gaat om duurzaamheid en ethiek. 

Quote

Met de prijzen die ze hanteren is het onmogelijk dat ze volgens de normen kleding maken

Studente, Tilburg University

Die verklaring nemen de Tilburgse studenten niet serieus. ,,Ze doen alsof. Met de prijzen die ze hanteren is het onmogelijk dat ze volgens die normen kleding maken.'' Onderzoek naar de productiemethoden van Primark hebben ze niet gedaan, geeft de studente toe. 

'Andere aanpak'

Een woordvoerder van Primark geeft aan dat de winkel niet wist dat er briefjes in kledingstukken waren gestopt tijdens de opening. ,,We betreuren dat dit is gebeurd in onze vestiging in Tilburg. Primark zet zich al jaren in om kleding te maken die de rechten van de medewerkers, de lokale omgeving en de planeet respecteert", aldus het concern naar aanleiding van dit stuk.

In de reactie laat Primark ook weten dat het 'een aantal dingen anders aanpakt dan andere retailorganisaties', en daardoor laaggeprijsde kleding kan aanbieden. ,,Zo besparen we door grote orders te plaatsen bij de fabrieken en leveranciers die onze producten maken. Ook adverteren wij maar heel beperkt."

Verder stelt de winkelketen dat leveranciers aan strenge regels worden gehouden. ,,Daarbij heeft Primark een Ethical Trade Team, bestaande uit meer dan 100 experts. Zij zitten verspreid in de landen waar we onze producten vandaan halen. Het afgelopen jaar zijn er meer dan 3.000 audits door hen gedaan om ervoor te zorgen dat alle leveranciers aan de normen voldoen."

Convenant

Primark staat niet op de lijst van bedrijven die het Convenant Duurzame Kleding en Textiel hebben ondertekend. Met het convenant werken brancheorganisaties, vakbonden, de Nederlandse rijksoverheid en maatschappelijke organisaties samen om discriminatie, kinderarbeid en dwangarbeid tegen te gaan. Ook strijden de partijen voor goede werkomstandigheden en duurzame productiemethoden.

Op de lijst van Rank a Brand staat Primark in de middenmoot. De site beoordeelt bedrijven op duurzaamheid en geeft een score op een schaal van A (topmerk) tot E (Hand nog even op de knip). Primark krijgt een C, wat staat voor 'Redelijk op weg, kan beter'. 

Boodschap van 'Amrita' aan de koper


Hello,

this is a message from the sewer of this piece of clothing. I am 9 years old, and thanks to your high demand of clothing I never run out of work, which means that I may spend up to 16h daily in the factory. I don’t need to visit a school, since I learn needlework in a lifetime internship. Thanks to your appropriate price you have paid, I earn about 5ct per hour and just can afford one bowl of rice per day.

Think of me when your stomach rumbles or when you wear this piece of clothing made by children’s hands.

With love from Bangladesh,

Amrita

  1. Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendrager van de Nederlandse scheepsbouw
    PREMIUM
    Interview

    Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendra­ger van de Nederland­se scheeps­bouw

    Veertig jaar geleden lag de scheepsbouw in Nederland op z’n gat. Het miljardendebacle rond Rijn-Schelde-Verolme (RSV) leek het einde van een tijdperk. Anno nu rolt het ene na het andere bijzondere schip van Nederlandse makelij van de werf. Alle grote RSV-werven bestaan nog en zijn - opvallend genoeg - weer in handen van één onderneming: Damen. Het bedrijf is de vlaggendrager van een maakindustrie die zich opnieuw uitvindt. Een interview met ceo René Berkvens van Damen Shipyards Group.