Volledig scherm
© Thinkstock

Suikertaks op frisdrank in België

Wie volgend jaar bij onze zuiderburen een colaatje bestelt, is meer kwijt dan voor een cola light. Vanaf 2016 komt er namelijk een taks op alle suikerhoudende dranken. Volgens regeringsbronnen is daarover een consensus bereikt. Tegen 2020 moet de maatregel 250 miljoen opleveren.

Van cola tot Smirnoff Ice: vanaf volgend jaar zal je op zulke suikerrijke dranken meer belasting betalen, meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Die maatregel uit de tax shift wordt de komende jaren geleidelijk ingevoerd. Hoe hoog de suikertaks per fles of blikje zal zijn, is nog niet duidelijk. Wel moet hij volgend jaar al 50 miljoen euro opbrengen voor de staatskas. Dat bedrag verhoogt elk jaar met 50 miljoen, om in 2020 op kruissnelheid te komen met een opbrengst van 250 miljoen. Vetrijke voeding wordt niét extra belast, zo zeggen regeringsbronnen.

De zero- en light varianten van frisdranken lijken de dans te ontspringen. Maggie De Block (Open Vld) minister van Volksgezondheid: ,,De lijst over welke producten het gaat, ligt nog niet vast. Maar het is simpel: dranken met suiker erin. Als er geen suiker in de light-variant van een bepaalde frisdrank zit, dan wordt die dus niet duurder.'' De frisdranktaks past in een breder gezondheidsbeleid van De Block.