Volledig scherm
Super Mario op de routekaart met z'n kart © Google

Super Mario scheurt deze week over de Nederlandse wegen bij Google Maps

Ter ere van Nintendo's Super Mario verruilt Google de blauwe richtingpijl in Google Maps komende week voor de iconische Italiaanse loodgieter. De miljoenen gebruikers van de bekende navigatiedienst kunnen met een simpele ingreep met Super Mario naar werk, school of huis karten. 

Aanleiding voor het eerbetoon is dat het vandaag 10 maart is: onder Nintendo-fans staat die dag bekend als Super Mario-dag. Het gebruik is ontstaan nadat iemand ontdekte dat de Engels afkorting 'Mar 10' voor betreffende datum ook te lezen valt als 'Mario'.

Google grijpt deze Super Mario-dag nu aan voor een speciaal eerbetoon aan de besnorde loodgieter. Gebruikers van Google Maps kunnen in de App Store (Apple) en in Google Play (Android) hun mobiele app updaten, vervolgens zien ze een geel icoontje rechtsonder. Wie daarop klikt, ziet de normale blauwe richtingpijl veranderen in 's werelds bekendste gamefiguurtje.

,,Hij zal je constante metgezel zijn komende week, waar je ook heen rijdt," vertelt Google. ,,Naar werk, school of de pizzeria." Het techbedrijf drukt iedereen op het hard veilig te rijden. ,,Gooi geen bananen naar andere chauffeurs in het echte leven," verwijst Google naar het spel Mariokart waar spelers elkaar moeten dwarszitten.

Quote

Mario is komende week je metgezel waar je ook heen rijdt. Maar gooi geen bananen!

Google in zijn speciale Mario Day-blog.

Populairste gamespersonage

Volledig scherm
Mario en zijn skelter karten de routekaarten over © Google

Op de desktop is Mario niet bij Google Maps op te roepen trouwens. Het techbedrijf roept iedereen op een schermafdruk van de route te nemen en die te delen op Twitter met de hashtag #MarioMaps.

Super Mario verscheen begin jaren '80 in een bijrol in het spel Donkey Kong. Aanvankelijk was hij een timmerman met de naam 'Mr Jumpman'. Toen Nintendo hem omtoverde in de besnorde Italiaanse loodgieter Super Mario bleek dat het Japanse bedrijf goud in handen had.

Sindsdien groeide Super Mario uit tot het populairste gamepersonage ooit. Ook zijn tweelingbroer Luigi en andere karakters zoals zijn dinosaurusvriendje Yoshi kregen grote bekendheid. Tot nu toe verscheen Mario in ruim 200 verschillende videogames, waarvan Nintendo er ruim een half miljard van verkocht. Eén van de verschillende franchises is  Mariokart, de eerste editie verscheen in 1992.

Volledig scherm
Mario rijdt alleen op de mobiele telefoon, niet op de desktop © Google