Volledig scherm
IBM's door Watson aangestuurde robot Peppper. De intelligente, zelflerende supercomputer gaat nu Nederlandse werklozen helpen. REUTERS/Nigel Treblin © REUTERS

IBM's beroemde Watson gaat Nederlandse werklozen helpen

Watson, de befaamde zelflerende supercomputer van IBM, gaat in Nederland aan de slag. Uitzendbureau Timing zet hem in om laagopgeleide werknemers aan een baan te helpen.

,,Solliciteren verloopt tegenwoordig volledig online, alleen missen veel laagopgeleiden de digitale vaardigheden om naar geschikte vacatures te speuren en daarop te reageren'', vertelt Wiecher Hakse, directeur marketing & innovatie van Timing, over de samenwerking van zijn organisatie met IBM.

Liefst de helft van de 40.000 werkzoekenden die zich maandelijks registreren, haken nu voortijdig af bij Timing, dat zich richt op tijdelijke banen voor laagopgeleiden. ,,We hopen dat Watson kan helpen dat percentage terug te brengen."

Schaakcomputer

Quote

Uitzend­krach­ten kunnen al hun vragen stellen en ontvangen een op hen persoon­lijk toegesne­den antwoord

Wiecher Hakse, directeur marketing & innovatie van Timing

Het is voor het eerst dat Watson in het Nederlands gaat chatten, het intelligente platform is hiervoor speciaal onze taal aangeleerd door IBM. ,,Uitzendkrachten kunnen al hun vragen stellen en ontvangen een op hen persoonlijk toegesneden antwoord," zegt Hakse. ,,Dat doet Watson door verbanden te leggen tussen alle ontvangen data en dat bovendien steeds slimmer te doen."

Watson, vernoemd naar IBM's eerste ceo, is een doorontwikkeling van IBM's schaakcomputer Deep Blue die in 1997 het wereldnieuws haalde door wereldkampioen Gary Kasparov te verslaan. Inmiddels is Watson een zakelijk zelflerend platform dat op natuurlijke wijze kan communiceren met mensen. Het wordt op steeds meer terreinen gebruikt, zo kwam het systeem recent in het nieuws door binnen 10 minuten een goed behandelplan voor een patiënt met een hersentumor te maken.

Trainingsmodus

Quote

In 89 procent van de gevallen wordt een succesvol­le match gemaakt

Wiecher Hake

Deze week heeft Timing, met een jaaromzet van een half miljard euro Nederlands vijfde uitzendbureau, Watson opengesteld. 20.000 werkzoekenden gebruikten het systeem inmiddels. Wel is IBM's artificieel intelligente platform nog in trainingsmodus en kan het pas de helft van alle vragen volledig beantwoorden. ,,Over twee maanden denken we dat hij negen op de tien vragen haalt."

Timing gaat op nog een manier kunstmatige intelligentie inzetten: het zelflerende algoritme 'Do' gaat werkzoekende en werkgevers digitaal aan elkaar matchen. Dat doet het systeem door niet alleen harde eisen als diploma's en werkervaring, maar ook sociale skills en persoonlijke wensen mee te nemen.

Uit testen blijkt dat Do, ontwikkeld samen met onder andere Nyenrode Business University, inmiddels even goed werkt als één van Timing's 700 menselijke intercedenten. Directeur Hakse: ,,In 89 procent van de gevallen wordt een succesvolle match gemaakt."

Volledig scherm
IBM's Watson, althans alle rekenkracht die er achter zit. © AFP

,,We hopen dat Do snel verbetert, want elke mislukte match zorgt voor ontevreden werknemers en opdrachtgevers. Dat kost veel geld.” 

Overbodig
De inzet van computers en artificiële intelligentie betekenen niet dat menselijke intercedenten overbodig worden, bezweert hij. ,,Zij kunnen juist meer tijd gaan besteden aan het contact met werkgevers en met de tijdelijke arbeidskrachten. Dat vergt deels wel andere vaardigheden."  

Dat contact houden is te meer belangrijk nu de rol van tijdelijke en flexkrachten de laatste decennia fundamenteel is veranderd. ,,Vroeger huurden bedrijven die in voor piekperiodes en ziektevervanging, nu willen veel organisaties een flexibele schil. Een goed contact met opdrachtgevers is steeds belangrijker, net als het bieden van werk waar mensen enthousiast over zijn.”

Volledig scherm
Watson is een sterk doorontwikkelde versie van schaakcomputer Deep Blue die in 1997 wereldkampioen schaken Gary Kasparov versloeg.