Volledig scherm
© ANP/Lex van Lieshout

Supermarkten halen pinautomaten weg

Er verdwijnen de komende tijd vele honderden pinautomaten uit supermarkten. Eerder nam Jumbo dit besluit, nu volgt ook Coop. 

Coop telt ruim 250 vestigingen in Nederland. Uit zo'n 120 vestigingen zullen de apparaten worden verwijderd. De overige filialen zijn in handen van franchisers. De directie roept hen op om het voorbeeld te volgen. 

Onlangs deed Jumbo al hetzelfde door aan te kondigen dat de pinautomaten uit 170 van de 400 filialen worden weggehaald. De overige vestigingen zijn in handen van franchisers en ook hier geldt dat zij uiteindelijk zelf moeten beslissen of ze hier gevolg aan geven. In een reactie laat Albert Heijn weten 'de service nog wel te blijven aanbieden aan de klanten'. ,,We zijn niet van plan dit voorbeeld te volgen."

Slachtoffer 

De belangrijkste reden voor Coop en Jumbo om ermee te stoppen, is de veiligheid. De supers zeggen vaker het slachtoffer te zijn van plof- en ramkraken, nu banken steeds meer apparaten op straat sluiten. 

,,We zijn het afgelopen jaar met vijf van dit soort voorvallen geconfronteerd", reageert commercieel directeur Gerard Koning van de Coop. ,,Elke overval is er één te veel. Het risico is zo groot, en er wordt zulk bruut geweld gebruikt, dat we het te gevaarlijk vinden om die apparaten te laten staat. Straks valt er een dode en die verantwoordelijkheid willen wij niet dragen." 

De banken hebben om diezelfde redenen het aantal geldautomaten de afgelopen jaren teruggebracht: van ongeveer 9500 in 2008 naar circa 7800 dit jaar. De komende twee jaar verdwijnen nog eens zo'n 1800 apparaten uit het straatbeeld. Naast het veiligheidsaspect speelt er nog een ander argument: de afname van het gebruik van contant geld. 

Toezichthouder De Nederlandsche Bank constateert al jaren dat consumenten steeds minder pinnen en dat de hoogte van het gepinde bedrag terugloopt. 

Norm

De drie grootbanken kondigden onlangs aan het beheer van de machines onder te brengen bij een apart bedrijf, Geldservice Nederland. De apparaten zullen dan niet meer herkenbaar zijn met het logo van de bank. De afspraak is dat er binnen een straal van 5 kilometer een pinautomaat zal zijn.

Ouderenorganisaties ANBO en KBO-PCOB volgen de ontwikkeling op de voet. Zij benadrukken de noodzaak dat er voldoende geldautomaten over blijven. Vooral oudere mensen hechten waarde aan het kunnen blijven pinnen van cash geld, constateren zij. ,,Het is daarom fijn als er alternatieven blijven voor pinapparaten, zoals de mogelijkheid om bij te pinnen bij de kassa", aldus een zegsvrouw van KBO-PCOB. 

Dat zal bij Coop niet mogelijk zijn, laat directeur Koning weten. De supermarkt roept consumenten op om alleen nog met pinpas te betalen. ,,We vinden het ook te risicovol om geld in de kassa te houden."

Volledig scherm
2017-10-17 14:56:08 HAULERWIJK - Schade aan een filiaal van een Rabobank na een mislukte plofkraak op een pinautomaat. ANP REMKO DE WAAL © ANP
  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.