Volledig scherm
© ANP

Supermarktketen Plus schiet buurt te hulp met AED’s aan gevels

Supermarktketen Plus gaat alle 280 filialen voorzien van een Automatische Externe Defibrillators (AED) voor reanimatie. De levensreddende apparaten komen aan de gevels te hangen zodat ze in geval van nood voor de hele buurt beschikbaar zijn.

Veruit het merendeel van winkels van Plus heeft al een AED hangen, zo'n apparaat waarmee je door gedoseerde stroomstoten de hartslag weer normaal krijgt. Máár: ze hangen ín de winkel, waardoor ze na sluitingstijd onbruikbaar zijn. Daar gaat de supermarktketen verandering in brengen.  Alle vestigingen krijgen er één en alle AED's worden buiten geplaatst.

,,We voelen ons medeverantwoordelijk voor het welzijn van onze buurtbewoners. Als je je realiseert dat de meeste hartstilstanden in woonwijken plaatsvinden, dan kunnen we daar als Plus met ons landelijk netwerk in vaak dichtbevolkte gebieden hopelijk levens mee redden”, laat een woordvoerder van de supermarktketen weten.

De Hartstichting is blij met het initiatief. ,,Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Als je binnen zes minuten start met reanimeren en een AED inzet, is de overlevingskans het grootst”, reageert Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. 

Hij doet een dringende oproep aan andere bedrijven om het voorbeeld van Plus te volgen en de AED buiten op te hangen. Op dit moment zijn er zo’n 17.500 geregistreerde AED’s, waarvan tweederde dag en nacht beschikbaar is. Volgens de Hartstichting zijn er zo'n 30.000 apparaten nodig om optimale hulp te kunnen bieden. 

PLUS wil in april alle apparaten buiten hebben hangen.