Supers cashen met sigarettenverkoop
De sigarettenverkoop verschuift van tankstations en kleine tabakszaken naar de supermarkten. Marlboro zette vorig jaar een slordige half miljard euro in supers om, een groei van bijna 3 procent. Camel groeide 6 procent. Dat blijkt uit de nieuwe editie van de Merken Top 100 van Foodmagazine.
Delen per e-mail
Door ruimere openingstijden en To Go-winkels verschuift de tabaksverkoop naar supers.
Weinig mensen zullen het waarschijnlijk beseffen, maar sigarettenlabels behoren tot de allergrootste merken in de Nederlandse supermarktschappen. Marlboro is met afstand het grootste A-merk: het label voert Foodmagazine's jaarlijkse Merken Top 100 aan met een omzet van 455,5 miljoen euro. Nummer twee Coca Cola moet het met 'slechts' 298,3 miljoen euro doen.
Marlboro is het enige tabaksmerk niet: Camel staat nummer vijf en groeide zelfs 6 procent. Op plek 13 tot en met 16 staan alleen maar sigarettenmerken: L&M, John Player Special, Lucky Strike en Pall Mall.
De omzetgroei van sigaretten in de supermarkt komt enerzijds door prijsstijgingen en accijnsverhogingen. Maar er is ook een andere voorname reden, zegt Sjanny van Beekveld van bureau IRI die het onderzoek met Foodmagazine deed. ,,Langere openingstijden van supermarkten en de populariteit van To Go-achtige concepten zorgen ervoor dat langzaam veel omzet wordt ingepikt van benzinestations en kleine tabakszaken."
KWF: zorgelijke ontwikkeling
Het is zorgelijk dat Marlboro het grootste merk bij supermarkten is
Wat de groeiende verkopen stuwt, is dat onder meer Kruidvat en Trekpleister onlangs bekend maakten te stoppen met tabaksverkoop. ,,Zo ver is het supermarktkanaal nog lang niet," zegt Van Beekveld. ,,Zij blijven dus profiteren."
KWF Kankerbestrijding is kritisch over de groei. ,,Het is zorgelijk en absurd dat Marlboro het grootste A-merk bij supers is", zegt woordvoerder Mischa Stubenitsky.
Hij stelt dat Albert Heijn, Jumbo en al die andere supers meer moeten doen om de tabaksverkopen terug te dringen. ,,Zij hebben een verantwoordelijkheid. Tabak is geen normaal product. Het is legaal, maar dodelijk. Eén op elke twee rokers overlijdt uiteindelijk aan de gevolgen van sigaretten. In heel Nederland 20.000 mensen per jaar."
Gelukkig ziet KWF een positieve tendens. Per 2022 gaat bijvoorbeeld een 'uitstalverbod' gelden en mogen supermarkten sigaretten niet meer zichtbaar in de winkel hebben liggen. ,,De rol van tabak is veranderd. Laatst nog hebben Transavia en KLM bekend gemaakt met de verkoop aan boord te stoppen. Ook Kruidvat haalt de sigaretten uit de schappen. Op steeds minder plekken is tabak te koop."
Impulsaankoop
Ook het Trimbos Instituut, dat actief voorlicht over de gevaren van roken, reageert bezorgd op de groeiende sigarettenverkoop bij supermarkten. ,,De aanschaf van tabak heeft een hoog impulsgehalte, blijkt uit onderzoeken," vertelt Esther Croes, die als arts-epidemioloog bij de gezondheidsorganisatie werkt. ,,Doordat supers langer open zijn is de kans groter dat mensen geen weerstand kunnen bieden. Zeker aangezien roken een verslaving is."
Het Trimbos Instituut vindt net als KWF Kankerbestrijding dat supermarkten een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. ,,Minder verkooppunten en hogere accijnzen zijn zeer effectief in de strijd tegen roken. Kruidvat en Trekpleister stoppen met sigarettenverkoop, supers zouden dat ook moeten doen."
En als ze niet meteen stoppen, kunnen ze meer haast maken met het uitstalverbod, meent Croes. ,,Niets belet hen dat al eerder dan in 2022 in te voeren."
Supermarkten moeten hun verantwoordelijkheid nemen, het aantal verkooppunten van tabak moet omlaag
A-merken winnen terrein
Niet alleen de opmars van tabak valt op in de nieuwe Merken Top 100. Andere interessante ontwikkeling is dat A-merken steeds meer terrein winnen op de huismerken. De 100 grootste merken groeiden vorig jaar met 2,6 procent. Dat is de grootste stijging in negen jaar tijd.
Opvallende stijger is Heineken. De biergigant zag zijn omzet door slimme promo-acties en de introductie van Heineken 0.0 met bijna 8 procent groeien naar 263,3 miljoen euro. In de top 100 steeg de brouwer daardoor van plek vijf naar vier.
Red Bull profiteert van de prestaties van Max Verstappen en Kjeld Nuis en zag de omzet met 20,8 procent groeien. Ook merken als Lays en Nutella scoren.
De 100 meest populaire merken zetten gezamenlijk 8,3 miljard euro om in 2017. Dat is bijna twintig procent van de 37,4 miljard euro die de gezamenlijke supers omzetten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Financiële pleister op de coronawond: gemeente scheldt huren kwijt van winkeliers en horecabazen
Winkeliers en horeca-uitbaters die in een pand van de gemeente Rotterdam zitten, kunnen hun huur deels terugkrijgen. Rotterdam zegt de eerste gemeente in Nederland te zijn die dat doet. -
Kruidvat stopt helemaal met verkoop van sigaretten
Winkelketens Kruidvat en Trekpleister stoppen volledig met de verkoop van sigaretten. In alle 1373 filialen in Nederland en België wordt de verkoop van rookwaren helemaal afgebouwd. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
Na Apple wil nu ook Huawei elektrische auto's gaan maken
Het Chinese technologie- en telecomconcern Huawei werkt aan een eigen elektrische auto. De eerste modellen verschijnen mogelijk dit jaar al op de markt, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme ingewijden. Het bedrijf, dat kampt met Amerikaanse sancties, ontkent de plannen vooralsnog. -
Koken & Eten
Havermelk in een paar jaar tijd enorm in populariteit gestegen
We drinken in Nederland nog altijd veel melk van de koe, maar plantaardige ‘melk’ is in opkomst. Vooral havermelk heeft een groeispurt gemaakt. Het is nu zelfs meer in trek dan sojamelk.
-
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
PREMIUM
Duurste stad van Europa loopt razendsnel leeg door pandemie
Nergens in het Verenigd Koninkrijk zorgt de pandemie voor een grotere kaalslag dan in Londen. Ruim 700.000 inwoners hebben de hoofdstad verlaten, de huurprijzen dalen.