Supers cashen met sigarettenverkoop
De sigarettenverkoop verschuift van tankstations en kleine tabakszaken naar de supermarkten. Marlboro zette vorig jaar een slordige half miljard euro in supers om, een groei van bijna 3 procent. Camel groeide 6 procent. Dat blijkt uit de nieuwe editie van de Merken Top 100 van Foodmagazine.
Door ruimere openingstijden en To Go-winkels verschuift de tabaksverkoop naar supers.
Weinig mensen zullen het waarschijnlijk beseffen, maar sigarettenlabels behoren tot de allergrootste merken in de Nederlandse supermarktschappen. Marlboro is met afstand het grootste A-merk: het label voert Foodmagazine's jaarlijkse Merken Top 100 aan met een omzet van 455,5 miljoen euro. Nummer twee Coca Cola moet het met 'slechts' 298,3 miljoen euro doen.
Marlboro is het enige tabaksmerk niet: Camel staat nummer vijf en groeide zelfs 6 procent. Op plek 13 tot en met 16 staan alleen maar sigarettenmerken: L&M, John Player Special, Lucky Strike en Pall Mall.
De omzetgroei van sigaretten in de supermarkt komt enerzijds door prijsstijgingen en accijnsverhogingen. Maar er is ook een andere voorname reden, zegt Sjanny van Beekveld van bureau IRI die het onderzoek met Foodmagazine deed. ,,Langere openingstijden van supermarkten en de populariteit van To Go-achtige concepten zorgen ervoor dat langzaam veel omzet wordt ingepikt van benzinestations en kleine tabakszaken."
KWF: zorgelijke ontwikkeling
Het is zorgelijk dat Marlboro het grootste merk bij supermarkten is
Wat de groeiende verkopen stuwt, is dat onder meer Kruidvat en Trekpleister onlangs bekend maakten te stoppen met tabaksverkoop. ,,Zo ver is het supermarktkanaal nog lang niet," zegt Van Beekveld. ,,Zij blijven dus profiteren."
KWF Kankerbestrijding is kritisch over de groei. ,,Het is zorgelijk en absurd dat Marlboro het grootste A-merk bij supers is", zegt woordvoerder Mischa Stubenitsky.
Hij stelt dat Albert Heijn, Jumbo en al die andere supers meer moeten doen om de tabaksverkopen terug te dringen. ,,Zij hebben een verantwoordelijkheid. Tabak is geen normaal product. Het is legaal, maar dodelijk. Eén op elke twee rokers overlijdt uiteindelijk aan de gevolgen van sigaretten. In heel Nederland 20.000 mensen per jaar."
Gelukkig ziet KWF een positieve tendens. Per 2022 gaat bijvoorbeeld een 'uitstalverbod' gelden en mogen supermarkten sigaretten niet meer zichtbaar in de winkel hebben liggen. ,,De rol van tabak is veranderd. Laatst nog hebben Transavia en KLM bekend gemaakt met de verkoop aan boord te stoppen. Ook Kruidvat haalt de sigaretten uit de schappen. Op steeds minder plekken is tabak te koop."
Impulsaankoop
Ook het Trimbos Instituut, dat actief voorlicht over de gevaren van roken, reageert bezorgd op de groeiende sigarettenverkoop bij supermarkten. ,,De aanschaf van tabak heeft een hoog impulsgehalte, blijkt uit onderzoeken," vertelt Esther Croes, die als arts-epidemioloog bij de gezondheidsorganisatie werkt. ,,Doordat supers langer open zijn is de kans groter dat mensen geen weerstand kunnen bieden. Zeker aangezien roken een verslaving is."
Het Trimbos Instituut vindt net als KWF Kankerbestrijding dat supermarkten een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. ,,Minder verkooppunten en hogere accijnzen zijn zeer effectief in de strijd tegen roken. Kruidvat en Trekpleister stoppen met sigarettenverkoop, supers zouden dat ook moeten doen."
En als ze niet meteen stoppen, kunnen ze meer haast maken met het uitstalverbod, meent Croes. ,,Niets belet hen dat al eerder dan in 2022 in te voeren."
Supermarkten moeten hun verantwoordelijkheid nemen, het aantal verkooppunten van tabak moet omlaag
A-merken winnen terrein
Niet alleen de opmars van tabak valt op in de nieuwe Merken Top 100. Andere interessante ontwikkeling is dat A-merken steeds meer terrein winnen op de huismerken. De 100 grootste merken groeiden vorig jaar met 2,6 procent. Dat is de grootste stijging in negen jaar tijd.
Opvallende stijger is Heineken. De biergigant zag zijn omzet door slimme promo-acties en de introductie van Heineken 0.0 met bijna 8 procent groeien naar 263,3 miljoen euro. In de top 100 steeg de brouwer daardoor van plek vijf naar vier.
Red Bull profiteert van de prestaties van Max Verstappen en Kjeld Nuis en zag de omzet met 20,8 procent groeien. Ook merken als Lays en Nutella scoren.
De 100 meest populaire merken zetten gezamenlijk 8,3 miljard euro om in 2017. Dat is bijna twintig procent van de 37,4 miljard euro die de gezamenlijke supers omzetten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Arbeidsmarkt is nóg krapper geworden: recordaantal vacatures open
De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100. Zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
8
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
CBS: Minder vergunningen verstrekt om woningen te bouwen
Ondanks het enorme woningtekort hebben Nederlandse gemeenten in het eerste kwartaal van 2022 minder vergunningen verstrekt om huizen te bouwen. In de eerste maanden van 2022 ging het om 16.600 te bouwen woningen. Dat is bijna 13 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
-
Kruidvat stopt helemaal met verkoop van sigaretten
Winkelketens Kruidvat en Trekpleister stoppen volledig met de verkoop van sigaretten. In alle 1373 filialen in Nederland en België wordt de verkoop van rookwaren helemaal afgebouwd. -
Economische groei Nederland na drie kwartalen tot stilstand gekomen
De economische groei in Nederland is na drie kwartalen tot stilstand gekomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie is in de eerste drie maanden van dit jaar niet gegroeid, maar ook niet gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021. -
PREMIUM12
Energiebedrijven bellen weer, met de keuze tussen duur en peperduur
Heel voorzichtig proberen enkele energiebedrijven weer nieuwe klanten binnen te hengelen. Maar of het verstandig is om op hun aanbod in te gaan weet niemand. ,,Let goed op of de prijs met of zonder btw-verlaging is.”