Volledig scherm
© REUTERS

T-Mobile lanceert als eerste testabonnement

Als eerste grote mobiele aanbieder introduceert T-Mobile een proefabonnement. Onder de noemer Test Ons Nu mag iedere nieuwe klant het netwerk van de provider een maand lang uitproberen. Wie ontevreden is, kan zijn of haar abonnement kosteloos opzeggen en de bijbehorende smartphone retour sturen.

Volledig scherm
© AFP
Quote

Ons oude netwerk is vaak een reden geweest dat mensen niet kozen voor T-Mobile

Marco Kind, commercieel-directeur

Directe aanleiding is T-Mobile's nieuwe 4G-netwerk dat afgelopen week landelijke dekking bereikte. De provider, die in het verleden bekend stond om zijn soms matige bereik, bouwde daarbij alle antennes en bijbehorende infrastructuur van de grond opnieuw op. Volgens onafhankelijke testen is het netwerk nu sneller dan dat van concurrenten KPN of Vodafone.

,,Ons oude netwerk is vaak een reden geweest dat mensen niet kozen voor T-Mobile," vertelt commercieel directeur Marco Kind. ,,Vanaf vandaag is dat verleden tijd."

De provider heeft zoveel zelfvertrouwen in de kwaliteit van het nieuwe 4G-net dat het nieuwe klanten graag de proef op de som laat nemen. ,,Wij kunnen zelf wel heel hard roepen [hoe goed ons netwerk is], maar iedereen wil dat zelf ervaren," aldus Kind. 

Zijn klanten tóch ontevreden en willen ze het prijsplan niet, dan kunnen zij daar tot maximaal een maand later vanaf. T-Mobile betaalt dan de aansluitkosten en het eventueel (aan)betaalde bedrag voor de smartphone terug. Slechts het abonnementsgeld wordt ingehouden.

Het nieuwe proefabonnement loopt tot het eind van het jaar als pilot. Als het aanslaat bij klanten, voert T-Mobile het permanent in. 

Gratis databundel
Naast het nieuwe proefabonnement vergeet T-Mobile zijn bestaande 2,7 miljoen klanten niet. Om de landelijke dekking te vieren krijgt iedereen deze of volgende maand een databundel van liefst 4 Gigabyte cadeau. Ter vergelijking: de meeste klanten hebben een maandelijkse databundel van 'slechts' 500 MB of 1 Gigabyte.

Met de bonusbundel kan elke abonnee volgens T-Mobile 24 uur skypen met familie in het buitenland, 60 albums online beluisteren, of 24 afleveringen van een serie als House of Cards streamen op z'n smartphone.

Uiteraard is de actie niet helemaal belangeloos: T-Mobile hoopt dat de huidige klanten vaker en meer gaan surfen en streamen als zij merken hoe snel en gemakkelijk dat verloopt. 

De provider moet bovendien klanten terugwinnen. Alleen dit voorjaar liepen al 140.000 mensen weg, vaak naar KPN en Vodafone die hun 4G-netwerk al langer in de lucht hebben. Bovendien is het nieuwe 4G-netwerk van Tele2 zo goed als klaar: deze week maakt Tele2 bekend hoeveel een abonnement precies gaat kosten en wanneer het 4G-netwerk voor het grote publiek opengaat.

900 miljoen
Het nieuwe netwerk heeft T-Mobile veel geld gekost. Niet alleen betaalde de aanbieder eind 2012 liefst 900 miljoen euro voor de benodigde frequenties, de opbouw van de 7.000 nieuwe 4G-masten kostte ook honderden miljoenen euro's.

Volledig scherm
© anp

Nieuw netwerk is state of the art

Dat T-Mobile's oude netwerk vaak minder beoordeeld werd dan de netwerken van KPN en Vodafone had een reden, zegt netwerkspecialist Richard Marijs van T-Mobile. ,,Voor een goed bereik heb je hoge en lage radiogolven nodig. De lage bezaten wij vanouds onvoldoende, waardoor het bereik diep binnen woningen en kantoren minder goed bleek."

T-Mobile wist het nadeel deels te compenseren door 2.000 mobiele masten meer te bouwen dan KPN en Vodafone, maar de achterstand helemaal inlopen lukte nooit.  

Dankzij het nieuwe netwerk scoort T-Mobile nu beter als het aankomt op bereik. Bovendien wist de provider tijdens afgelopen frequentieveiling eindelijk de felbegeerde lage frequentiebanden te bemachtigen. Bijzonder is dat T-Mobile's nieuwe net geen aparte schakelkasten meer heeft voor 2G (het oude gsm-netwerk waar vooral mee wordt gebeld), 3G of 4G. Vanuit de computerkamer kan met één druk op de knop frequentiecapaciteit van 2G naar 4G worden overgezet. ,,Heel handig nu steeds meer klanten  supersnel 4G-internet willen," stelt Marijs. 

Het netwerk is bovendien energiezuiniger en minder storingsgevoelig. Vorige week was er officieel landelijke 4G-dekking, wat betekent dat 95 procent van Nederland gedekt is. Daarmee kan de titel van beste en snelste netwerk worden geclaimd. Onafhankelijke snelheidstesten onderschrijven T-Mobile's claim. In de speedtest van Ookla blijkt surfen en downloaden aanzienlijk sneller dan bij KPN en Vodafone.   

Zelf merkt T-Mobile eveneens dat de kwaliteit is verbeterd. Marijs: ,,Het aantal klachten over slecht bereik is de laatste maanden met een derde gedaald, onder 4G-klanten met zelfs de helft." Klanten stappen bovendien minder snel over.  

De komende maanden wil T-Mobile de dekking in de rest van Nederland verbeteren. De tijd dat de Randstad en de grote steden prioriteit leken te krijgen is voorbij. ,,Wij bouwen voor héél Nederland," bezweert directeur technologie Lampros. Hij toont een kaart met 4G-dekkingsinfo. ,,Kijk, zo hebben we de 4G dekking in Zeeland deze maand aangepakt, het bereik is daar echt fors vooruitgegaan."